Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
01/07/2018
06:00 - 17:30

Locatie
Buso Klimop

Categorie


Op 1  juli vindt voor de 1e keer de Runners’Lab Walk Classic plaats in Lokeren.

De start heeft plaats in Basisschool Klimop Karrestraat 88 in Lokeren. De liefhebbers van de 50 km kunnen starten vanaf 6 uur tot 8 uur en de andere afstanden 6, 12, 17, 22, 26, 32 en 40 km vanaf 7 uur tot 15 uur.

*****************************************************************************************************************

BELANGRIJK BERICHT :

Onze startplaats is niet bereikbaar via de hoofdingang in de Karrestraat, wegens werkzaamheden.

De eerste laag ligt op de weg, maar voor de toegang naar het school is het voetpad 50 cm diep.

Je moet de Karrestraat blijven volgen, dan links naar de Kriktestraat nogmaals links de Krommestraat. Op deze manier kom je aan de achterkant van de school uit !!!

**********************************************************************************************************************

Voorinschrijving (aan 10 euro) voor de 50 km is mogelijk tot en met 1 juni, met de zekerheid van een T-shirt met de gewenste maat.

Op de dag zelf kost een inschrijving met bevoorrading 12 euro.

Info marc.lauwaert1@telenet.be.

We starten te midden van de bossen van Daknam om langs daar naar de oude spoorwegbedding te gaan. Dit was oorspronkelijk de lijn 77 A, die in 1866 tot stand kwam. Vanaf hier reden de stoptreinen met werkvolk naar de suikerfabriek in Moerbeke en naar de metaalnijverheid van de kanaalzone van Zelzate. We volgen een mooi wandelpad naar Daknam, de kleinste gemeente van het Waasland met 950 inwoners en 399 ha oppervlakte. In 1794 werd het afgescheiden van Lokeren en in 1977 werd het, met de fusies van gemeentes, terug bij Lokeren gevoegd. Ook start op het kerkplein van Daknam, waar 2 Reynaertbanken staan, het Koning Nobel Wandelpad, waar we het peterschap van hebben aanvaard.

Dan gaat de wandeling verder langs de Durme met als bezienswaardigheid de Spletterbrug. De Durme mond uit in de Zuidlede en de Moervaart, een prachtig stukje natuur.

Vandaar gaat het richting de eerste rustpost in Eksaarde. Na de rustpost gaat de wandeling richting Kruiskapel, die gebouwd werd in 1626 als dank voor de vondst van twee miraculeuze kruisen in 1317. Een diepgelovige boer spitte toen twee kruisjes op uit een akker. Uit één kruis kwam een straal bloed. Toen de arme ziel de eigenaardige vondst naar huis droeg, begonnen alle klokken in de streek te luiden. Het ene kruis wordt bewaard in de kerk van Eksaarde, het andere, hoe kan het anders, in de kruiskapel. Ze zijn symbolisch verbonden met een kruisweg.

Na de kruisweg wandelen we door de Liniewegel; de Linie waaraan de route haar naam dankt, was een militaire verdedigingslijn uit 1702 die de Franse Provincie Vlaanderen moest beschermen tegen de … Republiek Nederland. Amper een jaar later begon alweer de afbraak er van. Eksaarde is een van de weinige plaatsen waar er nog restanten van zijn. De Liniewegel volgt de grillige hoeken van de oude vestiging.

Langs bos en smalle weggetjes komen we aan onze volgende rustpost in Bautschoot. Na een welkome rust pauze gaat het richting Wachtebeke, langs de Oltengracht. Daar staat het pomphuis en is er de mogelijkheid om “verhard” te wandelen of aan de overkant “onverhard”, wat de meeste wandelaars verkiezen. Een rustig prachtig stukje natuur krijgt ge daar voorgeschoteld. We volgen de Oltengracht bijna tot aan de volgende rustpost, bij het fruitbedrijf Poelman op de Stenenbrug. Daar gaan de wandelaars van de 32km weer richting Eksaarde, de 40 en 50km maken nog een prachtige lus in het provinciaal Domein van Puyenbroek (510 hectare groot). Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht en in 1969 opengesteld voor het publiek. Het park is laag gelegen en bevat enkele grote vijvers. Het zuidelijke deel is meer bebost: er is een grote speeltuin, ligweiden, een bloemenpark van 23 ha en een groot dierenpark met oude vee-rassen. Ook is er het provinciale molencentrum, gelegen in het domein van het voormalig Kasteel Puyenbrug. Het domein beschikt over 150 hectare bosgebied. Ook is er een permanente broedwand voor vogels aangelegd voor ondermeer de Oeverzwaluw en de Bijeneter. In december 2017 heeft er in het domein “Music For Life” plaats, een programma van mijn favoriete radio zender Studio Brussel. Na de lus in het Domein komen we weer op de rustpost bij Fruitboer Poelman terecht. Vandaar wandelen we langs de Zuidlede (puur natuur) weer richting Bautschoot Eksaarde waar we onze voorlaatste rustpost aantreffen.

Vandaaruit gaat het richting Moerbeke met, voor de 50km, tussendoor een waterbedeling, met medewerking van de CM.

We volgen een heel stuk de dijk langs de Moervaart die na een tijdje enkel toegankelijk is voor wandelaars. Bezienswaardigheden tijdens de wandeling zijn: het natuurreservaat, het stiltegebied, de twee ophaalbruggen Koudenborm en de Brug van Sinaai. Zo komen we aan onze laatste rustpost voor de wandelaars van de 50km weer in het tuinbedrijf met nog 5,800 km tot aan de aankomst. De laatste kilometers gaan langs de oude spoorwegbedding en de Daknamse bossen en zo bereiken de wandelaars weer de school Klimop waar de wandelaars van de 50km beloond worden met een T-shirt in polyester stof geschonken door:

“Sport en schoenenzaak Marobel Lokeren en Dakwerken Hofman Zele”.

Proficiat aan alle wandelaars die de 50km wandeling tot een goed einde hebben gebracht.

We hebben hier nu de 50km beschreven, maar de andere afstanden komen ook op al die locaties al naar gelang de gekozen afstand.

Hierbij een voorbeeld van de mooie nieuwe T-shirts: