Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
08/04/2018
07:30 - 15:00

Locatie
Startplaats De Zonnewijzer

Categorie


Op 08 april vindt voor de 34e keer de Reynaerttocht plaats  in  Zele. Er is een vrije start tussen 7.30 uur en 15 uur.

Afstanden 5/8/12/16/21/32 km.

De eerste 1500 deelnemers krijgen een appel aangeboden…..

We hebben een volledig nieuw parkoers uitgewerkt, voornamelijk door de natuur.

Er is een ruime parking voorzien op “Lange Akker” (Colruyt), Drieputtenstraat en Kerkplein.

Voor de wandelaars die uit de richting Overmere komen is er gelegenheid om te parkeren op de

ruime parking van de Aldi, Gentsesteenweg 40/44.

  • De parking is 350 meter van de startzaal gelegen die vanaf daar gemakkelijk bereikbaar is.
  • Vanaf de parking ga je links tot het rode licht, dan rechtdoor oversteken en iets verder kom je op  het Kouterplein en daar is de startzaal van de wandeling.
  • De inschrijving gaat bewegwijzert worden met borden van de Aldi parking tot aan de startplaats.
  • Van de startplaats weer naar Aldi parking gaan we ook borden voorzien.

De wandelaars vanaf  16 km kunnen ook starten aan de rustpost rechtover de Bareldonkkapel, gelegen te Overmere Donk  met een ruime parking aan de Festivalhal.

 

Voor de vierde maal vertrekt onze Reynaerttocht vanuit Zele.

Onmiddellijk na de start is er een splitsing; de 5/8/en 32km gaan eerst langs smalle paadjes langs de blauw kuip (dat was vroeger een waterput met vervuild water), daarna komen ze aan de Tuimelaarskapel. De kapel heeft haar naam te danken aan een legende: een boer vondt op zijn akker een Mariabeeldje en bracht het mee naar huis waar hij het op zijn schouw plaatste. De volgende morgen was het Maria beeldje verdwenen. Toen hij weer op zijn akker aan het werken was vond hij hetzelfde beeldje weer. Die wonderbaarlijke verplaatsing heeft zich toen 3 x herhaald en toen werd er besloten om op die plaats een kapel te bouwen met het bewuste Mariabeeldje er in. Die plaats is o.a. door Pasar verkozen als het mooiste plekje van Zele.

Dan begeven we ons langs rustige wegen naar het Goeiende waar de wandelaars van de 5 km ons verlaten . De overige afstanden gaan verder door het privé domein van het Kasteel Hof Ten Goede (met dank aan de huidige eigenaars): dit is een uitgestrekt kasteeldomein uit de 15e eeuw en het kasteel is gedeeltelijk omwalt. Eens uit het domein is er iets verderop weer een splitsing aan de Lokerenbeek. Dat is de grens tussen Lokeren en Zele. De 8 km gaan langs een stuk onverharde weg ook richting rustpost, de wandelaars van de 32 km gaan verder richting E17. Daar krijgen de wandelaars een stukje parcours voorgeschoteld dat bijna nog nooit bewandelt is en gaan dan verder langs de spoorweg ook richting rustpost, die weerom gevestigd is in Kwekerij den Tuimelaar. We hebben daar een unieke rustpost tussen de vele bloemen en planten en waar ook gelegenheid is om bloemen aan te kopen aan zeer schappelijke prijzen.

Dan gaat de wandeling verder langs de Dries en Boutinkwegel, we komen langs het sport en wandelpark van Zele en komen door de tuintjes van “het werk van den Akker”, dan nog één straat en we zijn weer aan de startzaal waar de 5 en 8 km hun wandeling eindigt en de 32 km na een rustpost aan de rest van hun wandeling kunnen beginnen.

De wandelaars van de 12, 16, 21 en 32km (2 de maal) gaan na de start naar links voorbij de Kouterkapel genaamd Kapel van Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën, gebouwd in 1645 naar aanleiding van de Pest die toen woekerde in onze contreien. De kapel heeft een weelderig interieur en is zeker meer dan een bezoekje waard.

We wandelen door de Burgemeester Van Ackerwijk (waar de eerste huizen gebouwd zijn tussen 1949 en 1950) en komen zo in het park van de schrijverswijk. We wandelen door het park en bereiken zo de eerste smalle veldwegen. We gaan langs de Paardenkop (vroeger een voetbalplein met een looppiste er rond voor paarden). Zo bereiken we de Wijk Avermaat waar er een splitsing volgt. De 12 km gaan onmiddellijk naar de rustpost, de overige afstanden maken eerst nog een lus langs Zeledijk waar je op Schelde regelmatig waterskiërs aan het werk zal zien. Die hebben aan Costa Zela hun waterskischool. Na een poosje de dijk bewandeld te hebben, hopelijk met veel vaarverkeer, verlaten wij de dijk en gaan langs rustige landbouwwegen ook naar de rustpost in Avermaat.

Na de rustpost gaan we langs een trage weg die Zele Avermaat verbind met Berlare Broek. Op het einde van de weg gaan we naar links en komen langs een mooie waterput en een bos om uiteindelijk in het Broek van Berlare aan te komen waar de 12 km ons verlaat. Die gaan richting startzaal langs een stuk echt prachtige natuur. De overige afstanden gaan door het Broek van Berlare naar de villa van de Oliebaron met op zijn weides mooie Limousin koeien. Dat is een groot bruin ras koeien van 150cm à 160cm hoog en de stier van 170cm à 180 cm hoog. Als we die prachtige dreef doorgewandeld zijn komen wij aan de Bareldonk kapel. Dat is één van de mooiste kapellen uit de omgeving en ze dateert van de 13 eeuw. We bewandelen ook de Beeweg met zijn 7 stakapelletjes gemaakt door beeldhouwer Aloise De Beule (de beeweg ligt in de bossen waar ook de Calvarieberg ligt wat wil zeggen het is een beetje omhoog wandelen).

Nu zijn we aangekomen aan de unieke rustpost van mijnheer Pastoor. De zaal waar de rustpost is gevestigd is een klein museum met vele heiligen beelden.

Na een welverdiende rust vatten we het laatste deel van de wandeling aan en gaan we langs camping Gamma de Gratiebossen in (met een beetje geluk komt je daar een hertje of een ander stukje wild tegen). De Gratiebossen, vroeger gekend door hun bekende bewoner Jan Praet met zijn bende, die de brave mensen beroofde van hun geld. Dat stuk dat jullie bewandelen is volop natuur, de ene aardeweg gevolgd door een andere. Zo komen we aan Kamershoek en langs verdere trage wegen komen we weer in de startzaal waar een lekkere pint, pannenkoeken met koffie en/of braadworsten op de wandelaars staan te wachten.

Hopelijk hebben we het zelfde mooie weer als in 2016 zodat de wandelaars op de koer van de school mooi kunnen nagenieten van de wandeling.

Zoals jullie kunnen lezen hebben we weer verschillende nieuwe stukken in de omloop ingewerkt .

Met dank aan het Gemeentebestuur en het OCMW van Zele, Kwekerij den Tuimelaar en de eigenaars van Hof ten Goede.

 

Een voorproefje van wat er allemaal te zien valt vindt je hier:

 

of ook hier :