Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
21/10/2018
07:45 - 18:00

Locatie
Kantine FC Bertem

Categorie


We nemen deel aan de 4e Herfstwandelingen van de Vreugdestappers Huldenber

We vertrekken op de parking  Tweebruggenstraat 4, 9160 Lokeren om 7h45 en dan om 8h00 bij Van de Keybus in Belsele.

 

Iedereen kent allicht den naam “Bertem”, van de verkeersinformatie, en associeert het met “miserie” omwille van de lange files op de E40. Niets daarvan echter op een zondagmorgen. Danzij de E40 is Bertem, van uit alle hoeken van het land,  gemakkelijk te bereiken. Afrit 22 nemen en na minder dan 1 km  bevindt U zich nabij  de startplaats van onze Herfstwandelingen.

Het dorp telt nog vele “teussers”of veehandelaars. Om die reden is de huisstijl van de gemeente Bertem ook gebaseerd op het aloude “teussersgebaar”; twee handen die het gebaar uitvoeren waarmee de veeboeren een overeenkomst afsloten. Bij het binnenrijden van Bertem, op de rotonde, herkent U alvast dit “Teussersgebaar” in het monument van kunstenaar Thierry Verellen. En op het einde van de wandeling, wilt U alvast een “Teusserbier”proeven.

De parkeerwachters begeleiden onze bus naar de busparkig vlakbij de startplaats.

De gemeente Bertem (met deelgemeenten Leefdaal, Korbeek-Dijle) telt ruim 9500 inwoners. De gemeente ligt in Vlaams-Brabant, tussen Brussel en Leuven, in de landstreekDijleland. Het Dijleland behoort tot de Groene Gordel rond Brussel, samen met het Pajottenland en de Brabantse Kouters.

De kerk van Bertemis deSint-Pieters-Bandenkerk. De kerk zou de oudste bewaarde kerk van Brabant zijn. Ze is gebouwd in Maas-Romaanse stijl(ca 1000).

Bertem ligt in de Voervallei. In 2018 verkennen we de noordelijke flank van de vallei. Op het hoogste punt van de gemeente bevinden zich twee indrukwekkende radarinstallaties van Belgocontroldie het vliegverkeer in de gaten houden.

Bossen zijn dominant en goed ontwikkeld aanwezig in het Dijleland. Bertembosen Eikenboszijn de grootste bossenin Bertem. Al onze wandelingen lopen steeds een stukje door deze bossen, die prachtige kleurschakeringen vertonen in deze herfstperiode

Verder zijn er de weidse velden met prachtige vergezichten. De door de landbouw intensief bewerkte percelen worden in het Dijleland veelvuldig doorsneden door holle wegen,graften en bosjes.

De Koeheideis een uniek natuurreservaat beheerd door Natuurpunt.

De rustpost bevindt zich in Meerbeek. De inwoners van Meerbeekworden sinds jaar en dag papboerengenoemd. U kunt er in de Parochiezaal wellicht genieten van een bordje rijstpap. Bekijk ook even de Sint-Antoniuskerkmet zijn romaanse toren die teruggaat tot de tweede helft van de 13de eeuw.

In Meerbeek maken we een (vlakke) lus door het Plantsoenbosen de prachtige Prinsendreef,langs het kasteel de Merode in Everberg

Geplande Omlopen 2018

3 km : Bertem Dorp, de kerk, de Voer, horeca

6 km : Bertem Dorp, de kerk, de Voer, holle wegen, radars Belgocontrol

10 km : Bertem Dorp, de kerk, de Voer, holle wegen, dorpswegels, Koeheide, Bertembos

13 km : Bertem Dorp, de kerk, de Voer, holle wegen, radars Belgocontrol, Koeheide, Bertembos

15 km : Bertem Dorp, de kerk, de Voer, Meerbeek, Eikenbos, holle wegen, dorpswegels

20 km : Bertem Dorp, de kerk, de Voer, Meerbeek, Plantsoenbos, kasteel de Merode, Everberg, Eikenbos, holle wegen, dorpswegels

27 km : alles van het bovenstaande