Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
08/09/2019
07:45 - 18:00

Locatie
Cultuurcentrum Den Egger

Categorie


We nemen deel aan de “Peiperneutentocht” van Wit-Blauw Scherpenheuvel vzw.

De wandelaars hebben de keuze tussen verschillende wandelafstanden, namelijk 5-9-13-17-20-25-30-35 km.

Vanuit de startzaal vertrekken alle afstanden richting de Basiliek van Scherpenheuvel.De geschiedenis van Scherpenheuvel gaat terug tot de middelleeuwen, toen tussen Zichem en Diest op de heuveltop een eik stond in kruisvorm. Een vrome man heeft toen een Mariabeeldje aan de eik gehangen en voortaan kwamen vele mensen er bidden. Toen een knecht van een herder het beeldje wilde meenemen, werd die volgens de legende aan de grond genageld tot een bezoeker het beeldje terug aan de boom plaatste. In 1602 timmerde men voor de eik een houten kapel en in 1604 reeds een grotere, stenen kapel. Het jaar daarna namen de aartshertogen Albrecht en Isabella het initiatief tot de bouw van de huidige basiliek als dank voor de verdrijving van de calvinisten uit de Zuidelijke Nederlanden.

Alle afstanden vertrekken via de Basiliek naar de kruisweg, eerst splitst de 13-17 km zich af, daarna splitst de 5-35 km zich van de rest af. Ze wandelen in de mooie velden in de omgeving van Scherpenheuvel, en komen terug samen met de andere afstanden (9-20-25-30). Deze wandelaars gaan door de velden naar de eerste rustpost.  De wandelaars van de 5 km gaan binnen.


Na de rust wandelen de 9 km terug binnen, de langere afstanden gaan door de velden naar Bekkevoort om van daaruit via holle wegen verder te gaan naar de volgende rustpost in Assent.

De wandelaars die de 13-17 km kiezen, nemen een ander parcour door de velden en langs Hoeve Prinsenbos. De neoclassicistische Hoeve Prinsenbos (ook wel Cluckerskasteel) was vroeger eigendom van de prinsen van Oranje. De hoeve annex landhuis werd opgetrokken in baksteen en heeft een imposant schilddak en een rechthoekige plattegrond. De gevel is symmetrisch en streng. Zowel de hoeve als de omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Na de passage door de hoeve komen ze iets verder langs het Heilig-Hartbeeld aan de rechterzijde. Het Heilig-Hart-beeld te Assent staat op een heuvelrug van het Prinsenbos. Het beeld werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog omdat de dorpskern gespaard bleef en de bommen uitsluitend op de velden vielen. Ze wandelen zo verder naar de rustpost in Assent.Voor de langere afstanden is er nog een kortere en een langere lus. Deze gaan via streekgebonden gebieden nl. Struik, Waanveld en Hermansheuvel, met zijn prachtig uitzicht over het landschap, terug naar de rustpost.

Na de rust gaan alle wandelaars samen terug naar het vertrek. Via de Luienberg en Ballaar waar een paar grote boerderijen gevestigd zijn.

We vertrekken op de parking  Tweebruggenstraat 4, 9160 Lokeren om 7h45 en dan om 8h00 bij Van de Keybus in Belsele.