Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
01/02/2014 - 08/02/2014
Hele dag

Locatie
Zillertaler Weinstadl

Categorie


Van zaterdag  1 februari tot 8 februari reizen de Reynaertstappers naar Hippach in het Zillertal.

 

Het Zillertal

Het Zillertal is een breed zijdal van het Inndal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het ongeveer dertig kilometer lange dal wordt doorstroomd door de rivier de Ziller.

Het Zillertal buigt ongeveer veertig kilometer ten oosten van Innsbruck, bij Jenbach, vanuit het Unterinntal naar het zuiden af. Het dal reikt vanaf Strass im Zillertal tot aan Mayrhofen, waar het zich opsplitst in vier dalen: het Tuxertal, het Zemmtal, het Stilluptal en de Zillergrund. In het noorden buigen uit het Zillertal reeds twee dalen af: het onbewoonde dal Märzengrund, en het dal Finsinggrund met de toeristenplaats Hochfügen. Bij Zell am Ziller buigt het Gerlostal af in de richting van Salzburg. Het dal scheidt de Tuxer Alpen in het westen van de Kitzbüheler Alpen in het oosten. In het zuiden, op de grens met het Italiaanse Zuid-Tirol, liggen de Zillertaler Alpen. Het gehele Zillertal ligt in het district Schwaz.

In tegenstelling tot andere zijdalen van het Inndal overwint het Zillertal geen terrashellingen en wint het vanaf het begin (Strass, 522 m boven NN) tot aan het einde (Mayrhofen, 628 m boven NN) maar weinig aan hoogte. Tussen Aschau en Zell am Ziller wordt het dal een stuk nauwer. Ongeveer 9% van de oppervlakte van het dal is woongebied.

Archeologische vondsten op de Tuxerjoch uit het middelste stenen tijdperk laten zien dat deze pas tussen het Wipptal en het Zillertal al geruime tijd een belangrijke betekenis heeft. De eerste nederzettingen in het gebied werden vermoedelijk aan het einde van de bronstijd (1200-800 v.Chr.) gesticht. Ook zijn er in het gebied overblijfselen gevonden uit de jongere ijzertijd (500 v.Chr.). Veel plaatsnamen zijn waarschijnlijk van pre-Romaanse en pre-Germaanse oorsprong.

Rond 15 v.Chr. veroverde de Romeinen het Alpengebied tot aan de rivier de Donau. Tirol behoorde in die tijd tot de Romeinse provincies Raetia in het westen en Noricum in het oosten. Vermoedelijk heeft de rivier de Ziller destijds de grens gevormd tussen beide provincies.

In de tweede helft van de 6e eeuw trokken vanuit het noorden de Bajuwaren het dal binnen. Als gevolg daarvan zijn ook een groot aantal namen van nederzetting van Bajuwaarse oorsprong.

Vanaf de 8e eeuw werd het gebied gekerstend. In 738 werden de bisdomsgrenzen tussen het bisdom Säben-Brixen en Salzburg vastgelegd. De Ziller werd daarbij de grensrivier. Deze grens vormt ook vandaag de dag nog de grens tussen het bisdom van Innsbruck en dat van Salzburg, wat blijkt uit de kleur van de kerktorens: ten westen van de Ziller, in het bisdom Innsbruck, zijn de kerktorens rood; ten oosten van de rivier, in het bisdom Salzburg, zijn ze groen.

Het dal werd in 889 voor het eerst genoemd in een oorkonde, als Cillarestale. Een rij van schenkingen legde de basis voor het grote grondbezit van de aartsbisschoppen van Salzburg. De hofen en het onroerend goed stonden onder bestuur van de meiers van Zells, Schwendau en Fügen.

Door immigratie van mijnwerkers werd het lutheranisme naar het Zillertal gebracht. Met name diep in het dal kende het grote populariteit. In 1816 werd het Salzburger deel van het Zillertal bij Tirol gevoegd. De protestanten werden uiteindelijk vervolgd en in 1837 werden ze gedwongen te emigreren naar Silezië, waar zij in 1945 voor de oprukkende Russische troepen opnieuw vluchtten en zich over de gehele wereld verspreidden.

In 1866 bezetten de Tiroolse schutterijen en andere vrijwilligers het dal om een inval vanuit het Koninkrijk Sardinië te voorkomen. Keizer Frans Jozef I van Oostenrijk dankte hen met een zilveren medaille.

In de tweede helft van de 19e eeuw begon men in het gebied met de bouw van alpenhutten en wegen ten bate van het alpinisme. Het wintertoerisme begon toen in 1953 en 1954 in Mayrhofen de kabelbaan Penkenbahn werd gebouwd, waarna vele andere liftinstallaties werden aangelegd.

De belangrijkste bron van inkomsten in het dal is het toerisme, met in totaal zes miljoen overnachtingen per jaar, waarvan het overgrote deel in de winter. Verder speelt ook de agrarische sector nog een belangrijke rol. Er vindt op grote schaal veeteelt plaats, gericht op de melkproductie. Verder worden er ook veel schapen gehouden en wordt er maïs verbouwd.

Met name in de eerste helft van het dal is er ook plaats voor industriebedrijven. Vanaf het Gerlostal en de daarachterliggende dalen overheerst sinds de jaren ’70 de elektriciteitswinning. Voor het opwekken van energie wordt waterkracht gebruikt. Hiervoor zijn meerdere grote stuwmeren aangelegd, waaronder het Zillergründlstuwmeer, het Schlegeisstuwmeer, het Stillupstuwmeer en het Durlaßbodenstuwmeer. Het Verbund AG (de voormalige Tauernkraftwerke AG) wekt met behulp van deze meren elektriciteit die tot in het Ruhrgebied wordt geleverd.

HIPPACH

Hippach is een gemeente in het district Schwaz in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Het ligt in het achterste deel van het Zillertal, ten westen van de Ziller. De gemeente bestaat uit een langgerekt dorp op een puinkegel van een berg en vele verspreid liggende buurtschappen op een steile berghelling. Huisbergen van de gemeente zijn de Schwendberg, de Laimacherberg en de Gugglberg. De gemeente Hippach is in 1973 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Hippach-Schwendberg en Laimach.

De dorpsnaam Hippach kent een Duitse oorsprong. De naam werd voor het eerst vermeld in 1299. In de loop van de geschiedenis werd de dorpsnaam ook gespeld als Huetbach, Hüttbach en Hipach. De naam Schwendberg dook voor het eerst op in 1318, het dorp Laimach werd in 1350 voor het eerst vermeld.

Hippach werd al snel een belangrijk toeristisch oord in het Zillertal. Vanuit deze plaats veroverde het lied Stille Nacht de wereld.

Hippach is een belangrijk toeristenoord. Een klein deel van de beroepsbevolking is werkzaam in de industrie, een groot deel is werkzaam buiten de gemeentegrenzen. Bezienswaardigheden binnen de gemeentegrenzen zijn de Talbach-Wasserfall in Laimach aan de grens met Zell am Ziller, de Laimacher Wasserfall en de Zillerpromenade.

Hippach ligt aan de Zillertal-Bundesstraße en is aangesloten op de Zillertalspoorlijn met de halte Ramsau-Hippach.

 

 PROGRAMMA

We vertrekken op zaterdag 1 februari om 4.30 uur stipt in de Bergstraat 30 bij Rita.

Gewoontegetrouw zullen we na een 280 km onze eerste stop houden in de Raststatt ‘Brothal’ waar onze vaste chauffeur, Marc, ons zal opwachten. De volgende stops zullen afhangen van het verkeer onderweg. Als alles vlot verloopt, zullen we rond 18 uur in het hotel zijn.

Zondag 2 februari

Voor de middag is iedereen vrij om het dorp te verkennen en eventueel naar de mis te gaan.

’s Middags eten we iets in het hotel.

Na de middag maken we een platte wandeling langs de Ziller naar het dorpje Zell am Ziller. Deze wandelweg gaat langs het water, dus geen hoogteverschillen.

Zell am Ziller is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, en maakt deel uit van het district Schwaz. Zell am Ziller telt 1824 inwoners.

In Zell am Ziller vindt jaarlijks in de dagen voor de eerste zondag van mei het Gauderfest, het oudste volksfeest van Tirol, plaats.

De Zillertal-Arena is in 2000 samengegaan met het skigebied Zell am Ziller, Gerlos en Königsleiten en is het grootste skigebied van het Zillertal.

Maandag 3 februari

We gaan te voet naar Mayerhofen

Mayrhofen is een  gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, en maakt deel uit van het district Schwaz. Mayrhofen telt 3839 inwoners.

In Mayrhofen bevinden zich een aantal skiliften van de Mayrhofner Bergbahnen: De Ahornbahn en de Penkenbahn.

Mayrhofen ligt ten oosten van de Ziller aan het einde van het Zillertal waar meerdere zijdalen beginnen zoals Zemmgrund, het Stilluptal, Zillergrund en het Tuxertal. Het gebied Mayrhofen omvat onder andere de Ahornspitze (2973m), Ochsner (3107m), Zsigmondyspitze (3089 m), Floitenturm (2805 m) en aan de grens met Italië de Großen Löffler (3379 m), allen in de Zillertaler Alpen gelegen.

Mayrhofen is qua oppervlakte de op twee na grootste gemeente van Tirol. Ze bestaat uit Ortsteilen Straß, Hollenzbrücke, Dorf-Haus, Edenlehen, Hochsteg, Rauchenwald, Kumbichl, Dornau, Laubichl, Durst, Hollenzen, Eckartau en Ginzling.

’s Middags gaan we iets eten bij Konditorei Kostner.

Hier krijg je ook even  gelegenheid om te shoppen. Opgelet, niet teveel kopen want we moeten nog te voet terug.

Dinsdag 4 februari

We rijden naar Lanersbach en hier start een wandeling naar de Grieralm.

De Grieralm ligt op 1787 m aan de voet van de Höllenstein. Ze is te voet te bereiken na 90 minuten wandelen. Voor diegenen die dit te veel vinden, kunnen met een taxi omhoog.  We gaan  ook te voet terug.

Woensdag 5 februari

We rijden naar Maurach aan de Achensee. Hier maken we voor de middag een korte wandeling en ’s middags kunnen we iets gaan eten in het hotel 4 Jahreseiten, waar we enkele jaren geleden al logeerden. Na de middag maken we een wandeling in Pertisau naar de Pletzachalm.

Maurach am Achensee is een dorp in in de gemeente Eben am Achensee in Oostenrijk. Het ligt in de Achensee Region op 950 meter boven zeeniveau en telt 2041 bewoners. Het heeft een bijzondere ligging, aan het Achenmeer, aan het Rofangebergte.

De in het dorp gelegen gondel klimt naar een op 1840 meter gelegen skigebied en vormt in de winter een skioord waar langlaufen en alpineskiën centraal staat.

Sinds 1889 ontsluit ook de zeven kilometer lange Achenmeerspoorlijn (Duits: Achenseebahn), een smalspoortandradbaan tussen Jenbach en Seespitz, het gebied.

Donderdag 6 februari

We rijden naar Mayerhofen en gaan vanaf  de Ahornlift te voet naar het Wiesenhof.  Voor diegenen die niet omhoog kunnen, is er gelegenheid om een taxi te vragen. Ook weer te voet terug.

Vrijdag 7 februari

We gaan te voet vanaf hotel  naar de Keilkeller waterval. Op de terugweg stoppen we in een schnapsbrennerei in Schwendau.  Daar krijgen we eerst een Jause, nadien een rondleiding en dan gaan we proeven.

Voor onze laatste dag maken we het niet te zwaar.

 

Zaterdag 8 februari

Het is alweer tijd om naar huis te rijden. We gaan eerst nog eens profiteren van het uitgebreide ontbijtbuffet. We proberen om te vertrekken rond 8 uur.

 

Nuttige inlichtingen

We verblijven in hotel Zillertaler Weinstadl op basis van half pension.

Het is een drie sterrenhotel met alle nodige comfort. Alle kamers zijn voorzien van douche, wc, TV, telefoon. Je kan gebruik maken van het dampbad en een Finse sauna.

Er is iedere morgen een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds is er keuze uit 3 menu’s.

We reizen met een luxe autocar van ’t Soete Waeslant die voorzien is van alle nodige comfort. Er zijn warme en koude dranken op de bus verkrijgbaar tegen de prijs van 1 euro.

 

ZEER BELANGRIJK

Vergeet niet de nodige papieren mee te brengen: identiteitskaart en een Europese ziekteverzekeringskaart van het ziekenfonds. Voor de thuisblijvers het volgende adres:

Hotel Zillertaler Weinstadl bij de familie Hundsbichler.

Lindenstrasse 13a

A- 6283 Hippach, Österreich

Tel.: +43(5282)3314

We rekenen op uw medewerking door steeds stipt op tijd te zijn voor onze uitstappen. Als je een dag niet mee gaat, iedereen is trouwens vrij, verwittig ons. Zijn er problemen, blijf er niet mee lopen. Leg het probleem uit en wij zoeken een oplossing.

Zijn er nog vragen, neem dan contact op met Rita

Dit alles wordt U aangeboden voor de prijs van 570 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer en half pension. Afhankelijk van de uitstap lunchen we in het hotel of elders onderweg. Voor een éénpersoonskamer is er een opleg van 35 euro.

Diegenen die een verzekering willen, betalen 28 euro extra per persoon op een dubbel kamer en 30 euro per persoon voor een enkel kamer.

Je bent ingeschreven na een voorschot te storten van 70 € op rek. Nr. BE26 979609928729 van Reynaertstappers. Indien je de verzekering wenst, stort dan het bedrag samen met het voorschot.

Deze reis wordt georganiseerd door de REYNAERTSTAPPERS, in samenwerking met “Reizen ’t SOETE WAESLANT” vergunning C3333.

Lay out en ver. Uitgever: Rita Heirbaut, Bergstraat 30, 9111 Belsele