Geschreven door op 12-04-2015

We kregen vandaag een droger en zonniger lenteweertje in Oost-Vlaanderen. In de gemeente Zele, hield wandelclub “ de Reynaertstappers “ zijn 31ste Reynaerttocht. De startzaal was de basisschool Zonnewijzer. Een hartelijk welkom kregen de wandelaars door de voorzitter  Marc en zijn echtgenote  Corry. Er was een ruime keuze aan afstanden tot 32 km. En een volledig nieuw parkoers, door de natuur (dit voor de tweede maal). We stapten bijna de volledige tocht door de groene natuur, heerlijk met dit weer.We wandelden door “de Gratiebossen” richting Berlare. Het huidige bos is een stuk kleiner, dan de bossen in de 18de eeuw. De naam van het bos dateert uit deze periode. De rovers beroofden de voorbijgangers namelijk zonder gratie, vandaar de naam.
We kwamen ook voorbij het mooiste plekje van Zele, de Tuimelaarskapel. Een veldkapel opgericht volgens de legende dat er een Mariabeeldje tot driemaal toe naar het veld terug tuimelde.
Langs landelijke trage wegen, kwamen de wandelaars in de wijk Avermaet, waar er een rustpost was. We volgden nadien een stukje van de fenomenale Scheldedijk in Zele. Prachtig en rustig genieten. Het was verder stappen langs veldwegen, kerkwegels, landelijke trage wegen… dit was ook genieten. Mooie vergezichten en vele boerderijen kregen we nog te zien. Het was vandaag stappen op onverharde wegen, zonder slijk.    

Zele ligt tussen de waterlopen de Schelde en de Durme en bezit een prachtige groene natuur, waarvan ongeveer 1500 wandelaars met volle teugen genoten hebben. Dank aan de parkoersmeesters voor de bepijling. Dank aan de vele vrijwilligers van de Reynaertstappers. Dank aan de fruitboer in Belsele voor de gezonde lekkere appel. Vooral dank aan de Colruyt Zele voor het ter beschikking stellen van hun parkeergelegenheid, “een dankjewel vanwege alle wandelaars”. Proficiat, en zeker tot een volgende tocht.

Verslag: Karin Moens