Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
26/10/2014
07:30 - 15:00

Locatie
Gemengde Basisschool Lokeren

Categorie


Op 26 oktober vindt voor de 22ste keer de Molsbroektocht plaats in Lokeren.

De start heeft plaats in de Gemengde Basisschool in de Kerkhofstraat te Lokeren. De afstanden 7 – 11 – 17 – 23 en 30 km kunnen vrij starten vanaf 7.30 uur tot 15 uur. De inschrijving bedraagt 1.50 €, met kansenpas en met lidkaart van wandelbond is het 1.10 €.

Lokeren behoort tot het Land van Waas, ook al leunt het tegen de bloemenstreek en nog, naar ’t zuiden toe, het Dendermondse aan. Van oudsher ressorteerde Lokeren onder ‘de keure van het Land van Waas’, een grafelijk bevoorrechte club van gemeenten met één gemeenschappelijke grondwet. Voor de Fransen hier binnenvielen, maakte Lokeren op kerkelijk gebied deel uit van de dekenij Waas. Nog immer houdt het arrondissement St. Niklaas pas op aan de westgrens van Lokeren.

Lokeren heeft heel wat te bieden wat betreft de wandelpaden. Zoals steeds gaan alle afstanden langs het natuurgebied ‘Molsbroek’.

Dit domein van 80 ha. is het grootste beschermde gebied van de Durmestreek. Het werd als eerste reservaat erkend door het Vlaamse gewest en als landschap gerangschikt. Dankzij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de afdeling Zeeschelde kan de regionale vereniging voor natuur- en milieubeheer, v.z.w. Durme, het beheer gestalte geven.

Doorheen en omheen het reservaat slingert zich een geasfalteerde wandeldijk van 4.5 km. lengte. Deze biedt de wandelaar een prachtig uitzicht op de rijk geschakeerde natuur. Langs de dijk zullen we bosjes met hakhout, els, wilg en populieren bemerken, afwisselend met graslanden met een aantal soorten kattestaart, engelse wortel, bereklauw en vooral op de dijk ook partijen groot hoefblad. Juli is de bloeimaand in het Molsbroek en van op de dijk ziet men heel wat kleur. De zwanebloem, grote egelskop, bleekpunge, waterviolier, koningskaars en moerasandoorn zijn enkele van de honderden plantsoensoorten die hier de jongste decennia werden waargenomen en bestudeerd. Dit gebied ligt vrij hoog, en dan is het eigenaardig vast te stellen dat op 4 meter boven de zeespiegel dit moeraslandschap dergelijke kenmerken vertoont. Het Molsbroek is bij de natuurliefhebber vooral gekend als een paradijs voor in het wild levende vogels en moerasplanten.

Zoals U ziet, zal deze wandeling de moeite waard zijn. Niet te missen voor iedere natuurliefhebber.