Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
10/08/2014
07:30 - 15:30

Locatie
Polyvalente Zaal "De Klavers"

Categorie


Onze wisselbekertocht / Provinciale Wandeldag

Voor de 25ste keer richten wij dit jaar onze Reynaerts-Bokkentocht in te Belsele.

Met de Reynaertstappers “Reynaert De Vos” achterna.

Hopelijk zullen vele wandelaars op zondag “10e Oogst”  deelnemen aan de Oost-Vlaamse wandeldag in Belsele-Sinaai waar zij tijdens een groene wandeling door onze velden en bossen  verschillende plaatsen tegenkomen waar ze de figuur van “Reynaert De Vos” in terug zullen vinden.

Van bij de start aan Sporthal “De Klavers” en Basisschool “Gavertje Vier” stappen wij richting Mierennest en wandelen via de Gavermolenstraat langs het Koning Nobel-fietspad richting Puivelde.

In de bossen van Puivelde vinden we heel wat herkenningspunten en overblijfselen van De Vos terug  o.a. De Weduwe VOS-wegel. Via de Dries van Sinaai en het kanaal van Stekene, waar Reynaert de Vos zeker gelopen heeft tijdens zijn strooptochten door de Wase velden, keren we terug naar Belsele, via De Boskapel en het station van Sinaai. We bevinden ons hier op de Reynaertroute-zuid (een 100km-lange autoroute)

Op de Dries in Belsele-Dorp vinden we de mooie Reynaertbank met een tekst uit het Reyanertverhaal

en iets verder, ter hoogte van Café de Oude Zwaan (waar je in de gelagzaal tientallen beeldjes van Reinaert kan bezichtigen!)

staat het mooie beeld, ter nagedachtenis van misschien wel de grootste Vos van Belsele: Arnold Vandermeulen!

U stelt vast, beste wandelaars, dat Belsele héél wat te bieden heeft rond de figuur van Reynaert De Vos. Daarom dat onze naamkeuze voor onze wandelclub dan ook snel te begrijpen valt!

Reynaert De Vos hoort thuis in het Waasland en …in Belsele!

Er is een vrije start tussen 7.30 uur en 15 uur. We vertrekken in de Polyvalente zaal “De Klavers” in Belsele. Er is keuze tussen 6-11-18-23 of 30 km. De inschrijving bedraagt 1.50 €. Ben je lid van een erkende wandelclub of heb je een kansenpas, dan krijg je een korting van 0.40 € bij vertoon van je lidkaart.

Er is mogelijkheid voor een GRATIS degustatie van het bier “OMER”. Er is muzikale omlijsting en er is een mogelijkheid om een “geo-catching” parcours te volgen. Voor de kinderen zal er een obstakelbaan van de CM opgesteld staan.

 

Alle afstanden komen langs het bosgebied van de Kouter naar de rustpost in zaal Toon in Sinaai. Juist achter de zaal staat een kasteeltje dat na de 2de Wereldoorlog onbewoonbaar en verwaarloosd was en de tuin lag vol munitie. In 1944 werd het domein overgedragen aan de paters Franciscanen en enkele maanden later nam de eerste pater zijn intrek in “het kasteelke”.

Kort na de oorlog kreeg pater Christoph een Duitse barak als noodkerk. De plaatselijke bevolking kwam naar de misviering met hun eigen stoel op de schouder. De congregatie draagt een deel van het domein over aan de stad St.Niklaas in 1994.

Deze “barak” werd later omgebouwd tot een volwaardige feestzaal waar nu de rustpost is.

Op de terugweg gaat ook iedereen langs het kasteelpark in Belsele, een mooi stuk natuur.

Het Bisschoppelijk kasteel was oorspronkelijk een rustoord voor priesters dat in 1754 gedeeltelijk herbouwd werd. In 2004 werd gans het domein, samen met de omliggende groene zone aangekocht door de familie Deprez. Het werd een groene gordel die toegankelijk is voor het publiek, met de belofte dat er de eerste 30 jaar niet wordt gebouwd.

De 11-17 en 23 km gaan langs de Dreischouwwegel. Daar stond rond 1840 een herberg waar reizigers konden eten, drinken en overnachten, op oude kaarten een cabaret genoemd. Van buitenaf waren daar 3 schouwen te zien. Misschien was het wel een kabardouche. Het zou niet te verwonderen zijn dat mevr. Vos haar echtgenoot Reynaert hier ooit opduikelde en erg toetakelde. Vlakbij vertrekt ook de Wed. Voswegel.

De 17-23 en 30 km passeren langs deze leuke wandelweg die ruim anderhalve kilometer zig-zag langs beken en door bossen naar de kerk van Puivelde gaat.

We zouden evengoed over een “kapellekesroute” kunnen spreken want langs het parkoers komen we veel kapelletjes tegen. Zo is er de Barbarakapel uit de 1ste helft van de 19de eeuw, amper 1 km van de start. Dan is er nog de Boskapel, toegewijd aan O.L.Vrouw Troost in nood.

Rechtover de kapel bevindt zich een beeweg, ideaal om even rustig te vertoeven. Deze kapel bevindt zich midden in de bossen. Verder is er nog de Fatima kapel, Kapel O.L.Vr.7 weeën en Salettekapel.

Voor de 30 km is er nog een extra stuk door het stiltegebied van Sinaai dat een oppervlakte heeft van 6 km² en zich uitstrekt langs de Stekense Vaart. Hier staan poëziepanelen met werken van verschillende Stekense dichters.