Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
05/07/2015
06:00 - 17:30

Locatie
Basisschool voor Bijzonder Onderwijs

Categorie


Op 5  juli vindt voor de 2e keer de Marobeltocht plaats in Lokeren. Wegens overgrote belangstelling zal de 50km toch terug georganiseerd worden.                                              Start vanaf 06H00.

Een bevoorradingspakket met gratis T-Shirt (voor de eerste 250 inschrijvers) kost 9 euro.

De start heeft plaats in de Basisschool voor Bijzonder Onderwijs in de Karrestraat 88 te Lokeren. De afstanden 7 – 11 – 17 – 23 – 30 km en 50 km kunnen vrij starten vanaf 06h00 uur tot 15 uur. De inschrijving bedraagt 1.50 €, met kansenpas en met lidkaart van wandelbond is het 1.10 €.

Ieder uur zal er een inschrijfkaart getrokken worden voor een gratis rugzak geschonken door

                                           “Schoenen Sportcenter Marobel, Tweebruggenbstraat 4, 9160 Lokeren”

DSC_0061 (1)

Overzicht van de interessantse plekken die je onderweg mag verwachten:

We starten midden in de bossen van Daknam, langs de Daknamse meersen, over de oude spoorwegbedding, het kerkplein van Daknam waar we de 2 Reynaertbanken tegen komen. Het parcours loopt langs de Zuidlede, de Moervaart, de Moervaartse meersen, de spletterbrug.

Daknam is de kleinste gemeente van het Waasland met 950 inwoners en 399 ha. In 1794 werd het gescheiden van Lokeren en in 1977 werd het met de fusie terug bij Lokeren gevoegd.

De spoorwegbedding was oorspronkelijk de lijn 77A die in 1866 tot stand kwam. Hier reden de stoptreinen met ‘werkvolk’ naar de suikerfabriek in Moerbeke en naar de metaalnijverheid van de kanaalzone van Zelzate. Nu is het een prachtig wandelpad.

We komen langs de liniewegel ; de Linie waaraan deze route haar naam dankt, was een militaire verdedigingslijn uit 1702 die de Franse provincie Vlaanderen moest beschermen tegen….de republiek Nederland. Amper een jaar later begon alweer de afbraak ervan. Eksaarde is één van de weinige plaatsen waar er nog restanten van deze lijn te zien zijn: de Liniewegel volgt de grillige hoeken van de oude versterking.

We komen ook aan de Kruiskapel ; een uniek ver afgelegen kapel.

In Eksaarde staan twee mysterieuze Byzantijnse Kruisen in de Kruiskapel. De Heer van Hontenisse naam er ooit één mee naar zijn kasteel, maar het kruis werd teruggevonden in Eksaarde. Op deze plaats werd de Kruiskapel gebouwd.

De Kruiskapel werd in 1626 gebouwd als dank voor de vondst van twee miraculeuze kruisen in 1317. Een diepgelovige boer spitte toen twee kruisjes op uit een akker. Uit één kruis kwam een straal bloed. Toen de arme ziel de eigenaardige vondst naar huis droeg, begonnen alle klokken in de streek te luiden. Het ene kruis wordt bewaard in de kerk van Eksaarde, het andere, hoe kan het ook anders, in de Kruiskapel. Ze zijn symbolisch verbonden met een kruisweg.

Aankomst voor 18:00 uur !

Zoals U ziet, zal deze wandeling de moeite waard zijn. Niet te missen voor iedere natuurliefhebber.

Voor de liefhebbers van de 50 km geven we hier graag een overzicht van de plaatsen die bezocht worden :

Fiets- en wandelpad van de oude spoorweg en over Spletterenbrug.
Een zeer groot gedeelte loopt over de Moervaartdijk via Moerbeke tot Dam.
Na rustpost op Dam Eksaarde wordt de Zuidlededijk gevolgd tot bij  fruitboer Dirk Poelman, een unieke rustpost  midden de fruitbomen.

We maken een grote lus op het grondgebied Wachtebeke en Moerbeke met onder andere  de  Moervaartdijk en Etbosdreef terug naar de rustpost van  fruitboer Poelman en zo opnieuw naar de rustpost op de Dam.
Vandaar gaat het via de Liniewegels en de Kruiskapel naar de volgende rustpost om zo tenslotte terug te keren via Moervaartdijk en een stukje Durmedijk tot Daknamdorp.
Daarna wordt het fiets- en wandelpad en Daknammolenstraat gevolgd tot de aankomst.

Ook de T-Shirts die worden voorzien voor de wandelaars die de 50 Km uitstappen mogen gezien worden.
DSC_0006DSC_0004

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hier een voorproefje van wat je te wachten staat.
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”103390724400529257494″ ualb=”6003302414406208337″ imgl=”fancybox” dltext=”Fotos” style=”gallery” row=”8″ grwidth=”800″ grheight=”600″ num=”241″ size=”320″ shadow=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”83″]