Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
10/04/2016
07:30 - 15:00

Locatie
Startplaats De Zonnewijzer

Categorie


Op 10 april vindt voor de 32ste keer de Reynaerttocht plaats  in  Zele. Er is een vrije start tussen 7.30 uur en 15 uur.

Er is keuze tussen verschillende afstanden, gaande van 6 km tot en met 32 km en verschillende afstanden tussenin.

De eerste 1500 deelnemers krijgen een appel aangeboden…..

We hebben een volledig nieuw parkoers uitgewerkt, voornamelijk door de natuur.

Er is een ruime parking voorzien op “Lange Akker” (Colruyt), Drieputtenstraat en Kerkplein. Verder kunnen de wandelaars gebruik maken van de grote parking van Aldi en Shoe-discount op de Gentsesteenweg 40/44 op 450 meter van de startplaats. (Als je van de parking komt, ga je links naar de rode lichten, straat oversteken en +/- 250 meter verder kom je aan de startplaats).

De wandelaars vanaf  19 km kunnen ook starten aan de rustpost rechtover de Bareldonkkapel, gelegen te Overmere Donk  met een ruime parking aan de Festivalhal.

Eerst komen we voorbij de Tuimelaarskapel, die werd verkozen tot het mooiste plekje van Zele. Verder loopt de wandeling langs de Bautinkwegel, Paradijzen.

De 8 en de 32 km komen voor de eerste maal door het privé domein van Kasteel Ten Goede.  Het omwalde kasteel schreef al geschiedenis onder Filips De Goede. Samen met een deel van het dorp werd het kasteel in 1452 in brand gestoken tijdens de strijd tussen Gentse opstandelingen en het leger van de Graaf van Vlaanderen. De oostvleugel heeft nog grotendeels zijn middeleeuws uitzicht bewaard. Het kasteel werd omstreeks 1840 grondig verbouwd door architect Louis Minard. In 1997 werd het beschermd als monument. Het kasteel is in privé-bezit en normaal niet toegankelijk.

Voor onze wandelaars hebben wij uitzonderlijk toelating gekregen door het domein te wandelen.

De 5, 8 en 32km doen ook voor het eerst het wandel en sportpark in Zele aan.

De wandelaars op deze afstanden hebben een rustpost in het Tuincentrum den Tuimelaar. Er kunnen bloemen gekocht worden aan voordelige prijzen.

De andere afstanden gaan richting Gratiebossen  nabij de wijk Kamershoek van de gemeente Berlare. Het huidige bos is een stuk kleiner dan het bos dat er vroeger was gelegen. Tot in 18e eeuw was het een groot en uitgestrekt bos, vanop de Kouter in Zele tot diep in Overmere. Naast het bos is er ook de gelijknamige straat, een zijstraat van Kamershoek, die voor het bos ligt.

Befaamde bewoners van het Gratiebossen waren de bende van Jan Praet, overdag huis aan huis verkopers en ’s nachts pleegden ze overvallen op een huis waar ze overdag waren geweest. Men overviel ook voorbijgangers in het bos. De naam van het bos dateert uit deze periode, de rovers beroofden de voorbijgangers namelijk zonder gratie.

De Bareldonkkapel of Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is een kapel in het gehucht Donk in de Belgische gemeente Berlare. De kapel dateert uit de 14e eeuw. Ze werd een eeuw later in Aalsterse witte steen heropgebouwd. In 1935 werd er een calvarieberg met levensgrote beelden (gemaakt door Aloïs De Beule) en zeven kapelletjes aan het bedevaartsoord toegevoegd. Het is een bekende bedevaartplaats.

Verder komen we in de wijk Avermaat en volgen we een stukje van de Scheldedijk in Zele.

Er wordt gezorgd voor veel onverhade wegels.

Een voorproefje van wat er allemaal te zien valt vindt je hier:

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”marclauwaert1″ ualb=”6244146572172185265″ imgl=”fancybox” dltext=”Fotos” style=”gallery” row=”8″ grwidth=”800″ grheight=”600″ num=”200″ size=”320″ shadow=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”78″]