Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
08/12/2019
07:00 - 14:30

Locatie
Parochiecentrum Belsele

Categorie


Onze laatste inrichting van 2019 heeft plaats op zondag 8 december. U kan dan voor de 35e keer al deelnemen aan onze Kersttocht in Belsele. We starten in  de Parochiezaal, Hof van Belsele 2, te 9111 Belsele. De wandelaars die met de trein komen kunnen ook starten in Zaal Toon, Wijnveld 251, 9112 Sint-Niklaas, op wandelafstand van het station Sinaai.

Er is een vrije keuze om te starten tussen 7.30 uur en 15 uur.

Er is keuze uit 6, 11, 13, 17, 20 en 25 km.

Alle afstanden vertrekken vanuit de parochiezaal van Belsele, Belseledorp, te Belsele. Na enkele honderden meters wordt de groep in twee verdeeld.

De 11, 17 en 25 km stappers gaan eerst richting van de N70 om via de populierenwijk richting van de E17 te stappen. Voor de E17 wordt er richting van het oud vliegveld van Waasmunster gegaan. Om via het prachtige domein van Jan De Clerck dat speciaal voor de wandeltocht open gesteld wordt, uit te komen aan de N70, deze wordt overgestoken.
Na het oversteken van de N70 wordt er richting van de spoorlijn gewandeld, deze wordt even gevolgd om daarna aan te komen bij de eerste rustpost (Zaal Toon).

Oud vliegveld van Waasmunster:

Benaming voor een aantal met beton verharde vroegere dienstwegen op een voormalig militair vliegplein gelegen bij het grensgebied met de deelgemeente Belsele van Sint-Niklaas. De wijk Oud Vliegveld bestrijkt een gebied tussen de Grote Baan (noord), Patotterij (oost) en de huidige autoweg E17 (zuid en zuidwest). Binnen deze zandige en hoog gelegen vlakke zone van de Wase paracuesta, toen nog gekenmerkt door zijn open karakter en wijds uitzicht, werd in 1939 voor de Belgische luchtstrijdkrachten een strategisch hulpvliegveld aangelegd. Dit “vliegveld nummer 37” ook soms vliegveld Belsele genoemd, betrof in feite een graspiste die bij een inval als landingsplaats kon worden benut. In de periode 1940-1945 in gebruik genomen door het Duitse leger. Na de bevrijding was het vliegveld eerst nog tijdelijk (tot oktober 1945) in gebruik als plaats waar gecrashte vliegtuigen werden gedemonteerd door een specifieke bergingseenheid uit Groot-Brittannië “N° 3 Base Recovery Unit”. Nadien werd het terrein nog benut als opslagplaats voor legervoertuigen. Het oude vliegveld verkreeg opnieuw zijn karakter van een landschappelijk interessante biotoop, sinds begin jaren 1990 slechts gedeeltelijk meer toegankelijk. Naast de Duitse betonwegen bleven op de vliegveldsite nog een paar constructieve overblijfselen bewaard uit de Tweede Wereldoorlog
Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen

De 6, 13 en 20 km wandelaars gaan via een kortere weg naar de spoorlijn en daarna via de spoorlijn naar de rustpost (Zaal Toon).

Na de rustpost, wordt een lus gemaakt voor de 17, 20 en 25km, de lus loopt via het wijnveld, luitentuit en de bossen van Sinaai, een stuk met veel groen en open velden.

De 6, 11 en 17 km keren terug via de Kouterwijk naar de start.

13, 20 en 25 km maken nog een grote lus die gaat via de boskapel, over de wijk de Gouden Leeuw naar een volgende rustpost, parochiehuis in Puyvelde. Na de rust wordt er via de bossen van Puyvelde terug gekeerd naar de start.

Boskapel.

Verscholen in de bossen van de Gouden Leeuw aan de Sinaaiwegel blijft de Boskapel een van de populairste Mariabedevaartsoorden van het Waasland.
De kapel voor Onze-Lieve-Vrouw-Troost-in-Nood heet ze officieel, maar iedereen kent ze als de Boskapel. Al in de 18de eeuw was hier een bedevaartsoord voor Maria gevestigd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen heel wat mensen uit de omgeving naar hier om voor de soldaten aan de IJzer te bidden. Zeven mensen deden dat elke dag van de oorlog. De soldaten voor wie ze baden, zijn in de Westhoek gespaard gebleven. Uit dankbaarheid werd in 1920 de nieuwe Boskapel gebouwd die er nu nog steeds staat.
Aan de overkant van de kapel bevindt zich een Mariaparkje met zeven statiekapelletjes. Ze stellen de ‘zeven weeën’ van Maria voor. Het jaarlijks hoogtepunt aan de kapel kun je meemaken op 8 september. Dan vindt de bedevaart plaats naar aanleiding van het feest van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte.
Bron: https://www.ontdeksintniklaas.be/nl/zien-en-doen/bezienswaardigheden/boskapel

 

 

 Met medewerking van :