Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
16/11/2014
08:00 - 16:00

Locatie
Sporthal Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus

Categorie


 

Lippensgoedtocht.

Wandelen door de bossen en het decors voor het feuilleton “De Bossen van Vlaanderen”

We vertrekken om 08H00 stipt aan Van de Keybus.

Je kan ook opstappen aan de parking van Lidl aan de Zelebaan.

Lippensgoedtocht, de derde zondag van november, de meest kleurrijke wandeling van Wandelclub Beernem.
De tocht is volledig uitgezet in de bosrijke streek tussen Beernem, Hertsberge en Wingene met het provinciaal Domein Bulskampveld, de aanpalende bossen van het Agentschap Natuur en Bos én de residentiële wijk Bulskampveld in Hertsberge. Dit gebied is rijk aan groen én aan een grote verscheidenheid van bomen en struiken. Ook zeer veel loofbomen en in die periode van het jaar is nog niet alles weggewaaid van de bomen en ritselen de afgevallen blaren op de grond, in de dreven,…

Sinds begin de jaren 70 is er in Beernem een provinciaal domein van bijna 300 ha. De provincie West-Vlaanderen kocht dit stuk van de familie Lippens (familie van de Lippens uit Knokke en van Fortis…) en kon dit aldus behoeden van de verkavelingswoede van de immobiliënsector die in Hertsberge reeds was toegeslagen. Van meetaf aan legde de provincie de nadruk op bezoekers en open stellen van het geheel. Slechts een klein stukje blijft tot heden afgesloten omdat er aldaar te veel waterputten zijn en het geheel te gevaarlijk is voor veel bezoekers. Maar dit stuk is intussen een zegen geworden voor vele watervogels en allerlei wild….
Centraal in het domein staat het kasteel met er bij een schitterende kruidentuin die omringd is door tientallen landbouwvoertuigen uit de tijd van toen…. Ernaast vinden we ook een typische koetsenstalling met toren waarvan een deel thans wordt gebruikt als opvangcentrum voor wilde vogels en wilde dieren… Verschiet dus niet dat u tijdens de wandelingen uhu’s of andere uilen ziet in de kooien die deskundig zijn ingeplant en ingericht en toelaten binnen te kijken zonder dat men de dieren stoort…. En hier staat ook een imposante boerderij met grote stallingen, thans uitgebaat door de familie Colpaert. Dit melkveebedrijf heeft zijn weiden in en rondom het provinciaal domein én ‘boerin’ Sabine, die een hotelschool opleiding volgde in de bekende Spermalieschool te Brugge, maakt en verkoopt er allerlei hoeveproducten als boter, karnemelk, yoghurt, rijstpap, pudding, tiramisu en ijscreem. Dit lekkers kunnen we niet voorbij gaan en dus houden we op de boerderij zeker een rustpunt…

De wandelingen vertrekken vanuit de sporthal van het Sint Amandus instituut op 800m van de afrit van de autosnelweg en op amper 150m van het provinciaal domein. Alle afstanden lopen kriskras doorheen dit wondermooie gebied met zeer vele dreven en paadjes. Variatie troef, zeker doordat vzw Natuurpunt ingrijpende beheerswerken heeft gedaan waardoor open corridors zijn gecreëerd met vlakten waar de vegetatie van voor 100 jaar is teruggekeerd én werkelijk floreert. In de zomer is dit een schitterend gebied voor de vlinders,… en er grazen ook Highlander koeien in. Maar het geheel blijft toegankelijk voor wandelaars want klappoortjes laten toe in en uit te stappen én de parkoersmensen maken daar gretig gebruik van om variatie in de omlopen te steken.

Vanaf de 10km afstand is er een centraal rustpunt in Hertsberge, parochiezaal Bulscampvelt. Dit noopt om enkele honderden meter te stappen midden schitterende villa’s bewoond door dokters, advocaten en notarissen of industriëlen uit het Brugse. De langere afstanden (vanaf 17 km) doen ook een plaatselijke ronde in Hertsberge en zien hoe een schitterend bos oordeelkundig is verkaveld en hoe de mensen die in de bossen willen wonen vooral de bossen kapot maken doordat ze steeds meer licht willen rondom hun woning en ook plaats nodig hebben voor imposante graspartijen, zwembaden, ….

Bij aankomst van de bus wordt er voor allen die met de bus zijn een fijne verwelkoming voorzien: een gratis koffie, thee of soep naar keuze in de startzaal. Bij aankomst zorgt de frietmobiel zorgt voor stukjes vlees en heerlijke frietjes…..

 

Uw bijdrage wordt verwacht voor 9 november 2014 !!!
!