Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
06/11/2016
08:00 - 18:00

Locatie
Sportstadion

Categorie


De bus vertrekt in Belsele aan Van Den Keybus om 8.00 uur en om 7.45 in Lokeren Tweebruggenstraat 4 aan de parking van Marobel

 

Organisatie : WSV De Brigandtrotters VZW

Een wandelhappening voor groot en klein !
Start : Evenementenhal, Bollewerpstraat 92A
tussen 7.30 uur en 16 uur
Inschrijving : € 1,50 voor federatieleden
€ 2,50 voor niet-leden
Afstanden : 4-6-12-18-21-24-28-35 km
Extra kidspad met animatie (4 km)
Sportief wandelen vanaf 21 km
Gratis gift dankzij Alpro en CM !
Uitreiking geschenk spaarkaart.
Deze tocht telt mee voor de Leie- Scheldevriendentrofee en WalkOn criterium (Vayamundo).
Aandenken voor elke club met minstens 20 deelnemers.
Reuze snoepkraam en andere lekkernijen.
Proef de pannenkoeken, chocoretto, Kasteel- of Brigandbier, …

Alle wandelaars wandelen langs de groene omgeving van het kanaal Roeselare – Leie, bruine kroeg De Fagot, door het kasteelpark met de kapel ter ere van OLV van Fatima, de St. Amandskerk , het Brigandsbeeld en het Gemeentehuis.

Voor gezinnen met kinderen is er een speciaal KIDSPAD van 4 km met extra animatie onderweg in het thema van de Brigand.

Vanaf 12 km wandelt men in de Beukendreef, via landelijke wegen en veldwegen door het Merelbos en het parkje Steendam.
Ook de vernieuwde wandel- en fietsweg tussen het Kanaal en de Mandel, het verlengde van Wandel op de Mandel wordt bewandeld.

Vanaf 21 km kan je deelnemen aan “sportief wandelen”, waarbij de wandeltijd tussen de verschillende rustposten gemeten wordt (via scan).
Voor alle vragen kan je terecht op ons secretariaat bij Geert De Paepe,
tel. 051/830.88.46 of via mail : depaepe.degroote@telenet.be

 

De bezienswaardigheden langs de tocht

Beeld Den Brigand

de brigand

In 1798 was Ingelmunster door de Fransen bezet die hun garnizoen hadden te Kortrijk. Het was verboden missen te lezen en de hoge belastingen maakten de mensen woedend.
Toen alle mannen tussen 20 en 25 jaar moesten dienst nemen in het Franse leger en de sansculotten vrouwen en meisjes lastig vielen, kwam het volk in opstand.

Na iedere aanval trokken de rebellen, door de Fransen BRIGANDS genoemd zich terug in de bossen en leefden van zwaar bier en aardappelen. De 7e brumaire an VII, d.i. 28 oktober 1798, trokken Franse soldaten van Brugge over Ingelmunster naar Kortrijk.
Mannen van Kachtem, Izegem, Emelgem, Ingelmunster, Hulste en Lendelede achtervolgden de verfoeide Fransen.

Op die dag, Brigandszondag, sneuvelden 13 Ingelmunsternaren ‘ten gevolge van de schermutselingen’.
Sindsdien is Ingelmunster de Brigandsgemeente en wereldbekend om zijn ‘Brigandsbier’.

Café De Fagot.

de fagot

Het café heette vroeger “De Drie Bruggen” en stond op de hoek van de “Labadou”, die in 1873 startte met het weven van tapijten, jute en toile. Na de 1ste wereldoorlog lag de fabriek stil en vooral arme gezinnen vonden onderdak in het verlaten pand. Hierdoor kreeg deze omgeving een negatieve bijklank.

Café De Fagot staat voor cultuur en inviteert reeds een kwarteeuw artiesten, vooral uit de (folk)muziekwereld. Met ruimte voor max.85 personen behoort het tot één van de unicums in België. Het Labadoux festival is een folkfestival dat sinds 1988 elk jaar begin mei plaatsvindt en zijn oorsprong vindt aan de Fagot. Het is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Vlaamse festivallandschap.

 

Het kasteel van Ingelmunster

 

 

kasteel1

In 1075 bouwde Robrecht de Fries, Graaf van Vlaanderen, een versterkte burcht op de ruïnes van een klooster dat op deze plaats door Engelse monniken was gebouwd.
Deze graaf hechtte veel belang aan deze plaats omwille van de militair gunstige ligging: langs de Mandel en langs de krijgsweg Kortrijk – Brugge. De ligging van Ingelmunster was van zo’n strategisch belang dat de plaats “de sleutel van Vlaanderen” werd genoemd.

In 1736 werd het kasteel herbouwd op de kelderverdiepingen die nog uit de Middeleeuwen stammen. Dit is het gebouw zoals we het nu kennen. Het veranderde in de loop der eeuwen van militaire burcht naar luxueus landhuis.
De heerlijkheid van Ingelmunster – sinds het einde van de 16de eeuw een Baronie – was eigendom van verschillende families: de families de Rhodes en van Gistel (1000 – 1384) de families Bourgondi en van Kleef (1384 – 1583) de familie de Plotho (1583 – 1825) de familie de Montblanc (1825 – 1986)

In 1986 kocht de brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel aan, restaureerde het en stelde het open voor het publiek.
Ook het 12,5 hectare grote domein werd vrij toegankelijk. In september 2001 verwoestte een brand twee derden van het kasteel. Het gebouw op zich leed grote schade, maar ook de inboedel : meubilair, tapisserie, beeldhouwwerken, schilderijen, en het unieke wassenbeeldmuseum verdwenen in de vlammen.

Momenteel is het kasteel als gebouw in zijn vroegere staat hersteld.
Het is niet meer toegankelijk voor het publiek. Maar voor deze provinciale wandeldag wordt echter een uitzondering gemaakt via de bewegwijzerde paden. Misschien kom je wel op het spoor van de Brigand …

 

 

Wil je mee? Schrijf je dan heel snel in! Zoals steeds vanaf nu, voorzien we een bus van 60 personen per bus uitstap. Eens deze vol is sta je op een reserve lijst….

We vragen 9€ per lid ( 11€ voor niet leden). Te storten op het rekeningnummer dat je vooraan dit clubblad kan vinden.

 

 

Noteer aub je opstapplaats bij de overschrijving.

Vergeet geen reserveschoenen mee te brengen. Op deze manier houden we de bus proper.