Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
01/06/2014
08:00 - 16:00

Locatie
Ontmoetingscentrum

Categorie


 

Op 1 juni rijden we naar Lichtaart bij de Pompoenstappers voor de Pompoenstappers-wandeling.

We vertrekken om 8 uur aan Van Den Keybus en je kan ook opstappen aan het zwembad in St. Niklaas en aan het Crown plaza hotel in Antwerpen.

 

Afstanden : 6-12-15-20-25-30-40-50 km

 

De Pompoenstapperswandeling start in het Ontmoetingscentrum achter de kerk in Lichtaart.

De wandelaars op de 50 km maken eerst een lus, om vervolgens dan met de andere afstanden door de koningsbossen naar de eerste rustplaats in Goor te gaan. Daarna verder door de omgeving van de Hoge Mouw , de Rulheide en de zandschel naar de Molenstraat, waar zich de volgende controle bevindt.

De kleinere afstanden splitsen eerder om terug naar het vertrek te gaan. Met de overige afstanden wandelen we verder door de velden en de bossen naar achterlee, waar zich nog een rustpost bevindt. De grootste afstanden maken een lus in de omgeving van de Witte Bergen en het Zwart Water om na een verdiende rust de terugweg aan te vatten langs het hofke van Bayot en de omgeving van de Hoge berg richting aankomst.

 

Kasterlee het Pompoendorp

Kasterlee is het dorp van de Pompoenpapeters. Jaarlijks slaat in oktober de pompoengekte toe. Een hele maand is de gemeente in de ban van deze reusachtige oranje vrucht. Overal liggen pompoenen en zijn er pompoenevenementen.

Meer dan 20 jaar geleden is de pompoenrage begonnen met één evenement, namelijk de Pompoendag op de laatste zondag van de maand oktober. Ondertussen is ‘oktober pompoenmaand’ uitgegroeid tot een groots volksgebeuren met vele evenementen en activiteiten en heeft dit geleid tot een bijzonder culinair aanbod in onze vele, kwaliteitsvolle horecazaken.

Kaliebeek is een klein riviertje in de Antwerpse Kempen en loopt op de grens tussen Tielen en Lichtaart, waar het op de meest zuidelijke punt van Tielen uitmondt in de Aa. In Tielen zelf, in natuurreservaat de Balderij, stromen eerst twee riviertjes in elkaar uit voordat ze de naam Kaliebeek krijgen. Deze zijn de Grote- en Kleine-Kaliebeek die respectievelijk ontspringen in Arendonk en in Oud-Turnhout.

Op een achttiende-eeuwse landkaart van Brabant van de hand van Robert de Vaugondie staat vermeld dat deze beken alleen in de winter stroomden. Kalie, of zoals het origineel en nu ook nog in het dialect gebruikte ‘Cale’, is Keltisch voor waterloop en kan je ook in namen van andere riviertjes terugvinden (bijvoorbeeld in de Calene, een waterloop in de provincie Oost-Vlaanderen).

Tot de 19de eeuw waren er officieel meerdere ‘Cale’s’ in de buurt van de huidige Kaliebeek omdat men ooit op de kaarten van onbevaarbare waterwegen van de Aa- en Netevallei besliste alle zijriviertjes van beide rivieren gewoon ‘Cale’ te noemen.

Waarschijnlijk gewoon omdat de plaatselijke namen geen belang hadden en het veel gemakkelijker was overal dezelfde naam in te vullen.

 

Uw bijdrage wordt verwacht voor 25 mei 2014 !!!!