Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
20/10/2019
07:45 - 18:00

Locatie
P.C. De Craeye

Categorie


We nemen deel aan de “Rondom Kaasdorp” Wandeling van de Drevestappers.

We vertrekken op de parking  Tweebruggenstraat 4, 9160 Lokeren om 7h45 en dan om 8h00 bij Van de Keybus in Belsele.

  • Afstanden:5km – 10km – 12km – 15km – 20km – 26km

Herfsttocht doorheen bos, langs autoluwe wegen en tal van onverharde wegen richting Poelkapelle. Totaal nieuw parcours, nieuwe rustposten. Toegift: kaasproevertje (zolang de voorraad strekt.

Passendale is het kaasdorp bij uitstek. Het dorp wordt onvermijdelijk geassocieerd met de bekende gelijknamige kaas. Deze kaas gaat terug naar 1932. Op deze plaats bevindt zich  nu De Oude Kaasmakerij, een kaasmuseum zeg maar. Daar kan men het amberbier Passendale proeven. De kaasmakerij van Passendale viert dit jaar zijn 85-jarig bestaan. Maar Passendale, het landelijke dorp in de provincie West-Vlaanderen en deelgemeente van Zonnebeke, is vooral gekend om zijn oorlogsverleden. Het was de plaats waar de Derde Slag om Ieper in 1917 plaats vond. In een hopeloze strijd in de modder op een afstand van amper 8 km werden er op drie maanden tijd zeshonderdduizend militairen gedood. Vooral in het Britse Gemenebest is Passchendaele een begrip geworden: uitgesproken als passion dale of ‘Dal van de lijdensweg’.

Enkel de 2 kleinste afstanden passeren langs het Tyne Cot Cemetery, met zijn 11.956 graven de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld dat zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Ze stappen naar rustpost Waterfields na 4,50 km. Via een passage langs de Canadagate en een paar onverharde wegeltjes komen ze terug naar de startplaats.

Passendale - Canada Gate Passendale - Waterfields

Al de andere afstanden vertrekken langs een wegeltje naar het voetbalveld om vervolgens na 6,80 km aan de rustpost in Poelkapelle te komen. Eerder krijgen de deelnemers de kans om via onverharde weg de Bray Farm te bezoeken. De 21-jarige Enrique Billiau heeft er een privémuseum geopend in de oude hoeve die tijdens WO I dienst deed als defensiepost tijdens de Slag om Passendale. Inmiddels verzamelde hij al honderden schrapnels, granaten, sleutels, bajonetten, obussen en schopjes alsook een Duitse helm. Met zijn metaaldetector speurt hij de Vlaamse velden af.

Poelkapelle - Brayfarm Enrique Billiau

De 13,6 km komt aan het Canadees monument in Passendale (Crest Farm Canadian Memorial). Deze Canadese gedenksite is een kubusvormige monoliet, bestaande uit wit graniet afkomstig uit Québec. Het is gebouwd als eerbetoon aan alle Canadezen die in de omgeving hebben gevochten tijdens de Derde Slag om Ieper.

De 16,1 km stapt van de rustpost in Poelkapelle naar de rustpost Waterfields om vervolgens nog 2,30 km te stappen tot het einde. Onderweg komen ze langs het New Zealand Memorial, een site gewijd aan de Nieuw-Zeelandse divisie en 2 Duitse betonnen militaire constructies.

Passendale - New Zealand Memorial

De 22,1 en 28,1 km leggen na de rustpost in Poelkapelle in de omgeving nog een lus af van 7 km, de grootste afstand stapt na de tweede rustpauze in Poelkapelle over 7 km naar de rustpost Waterfields in Passendale waarna er nog 2,3 km rest tot het einde (idem voor de 22,1 km). Net vóór de tweede passage naar de rustpost Poelkapelle komt men langs het Guynemermonument.

Poelkapelle - Guynemermonument

Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere