Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
02/06/2013
Hele dag

Locatie
Les Corsaires, Sart-Lez-Spa

Categorie


Busuitstap naar Les Corsaires in Sart-Lez-Spa op 2 juni.

We vertrekken aan Van De Keybus om 7.30 uur en je kan ook opstappen aan het zwembad van St.Niklaas.

Sart, ook wel Sart-lez-Spa genoemd, is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Jalhay. Sart ligt in de provincie Luik. In de buurt loopt de rivier de Hoëgne, een bijrivier van de Vesder.

Een wandeling door de dorpjes en gehuchten, of een wandeling over het marktplein van Sart, laat ons een kijkje nemen in het typisch ardense plattelandsleven of om een aantal prachtige huizen te bekijken van vroeger.

Huizen, die aangepast zijn aan het hedendaagse leven, met liefde gerestaureerd en gebouwd met stenen uit de omgeving, met lage plafonds en kleine raampjes, vaak voorzien van balken en houtwerk met traditioneel ijzerbeslag. Het vroegere plattelandsleven toonde niet graag zijn rijkdommen, als men die al had. Er zijn slechts enkele monumenten, die ons herinneren aan het verleden van deze dorpjes en hun vaak nogal roerig verleden. Ze zijn beslist de moeite waard om te ontdekken, zoals de versterkte kerktoren van Sart, zijn romaanse doopvonten, de prachtige maagd uitgesneden in hout in de kapel van Wayai; „lès Hôts Egrés” op de markt van Sart, een uniek huis, daterend uit de 17e eeuw.

We wandelen de open ruimte in langs hagen en weilanden puur natuur. Ook weer de prachtige oude huizen met zorg onderhouden met weinig tierlantijnen aan. Zo komen we in de vallei van de Hoëgne.

Een bijzonder mooie tocht dat ons laat kennis maken met het Ardens platteland.

De 4 km gaat in en rond het dorp en heeft geen controlepost.

Dan is er nog 6-12 en 20 km die langs de Venen van Malchamps gaan. Het is er nogal bebost gebied.

Aan de start wordt ook een barbeçue ingericht.