Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
15/09/2013
Hele dag

Locatie
Heverlee

Categorie


Op 15 september rijden we naar WSP Heverlee

We vertrekken aan Van Den Keybus om 8 uur. Je kan ook opstappen aan het zwembad in St.Niklaas

Deze tocht staat in het teken van de vele kapellekes ter ere van O.L.V die zich bevinden in Heverlee en Oud-Heverlee. De omlopen van 12, 20 en 30 km doorkruisen tweemaal Heverleebos, zodat de wandelaars ten volle kunnen genieten van de natuur en de rust in dit merkwaardige bos.

Bewonder ook de prachtige dreven die aangelegd zijn midden van de 18de eeuw door Maria-Theresia onder het bewind van de Oostenrijkers. Midden in het bos, aan de Zoete Waters, ligt op het parcours van 20 en 30 km de kapel van O.L.V. van Steenbergen.

Deze kapel werd gebouwd in 1652 en is de moeite waard om te bezoeken. De voorgevel is duidelijk in Barokstijl met boven de poort een cirkelvormig fronten in kalkzandsteen , dat O.L.V. voorstelt met goddelijk kind. Daarboven is het wapenschild van de bouwheer , Hendrik van Dongelberg, aangebracht. Binnen is er de biechtstoel uit 1664, het doksaal en altaar uit 1715 en de schilderij uit 1717 te bezichtigen.

Voor de 20 km wandelaars is er ook een mooie lus door het park van het kasteel van Arenberg.

De 30 km wandelaars worden beloond met een lus in het natuurgebied “De Doode Bemde”.

Heverlee, deelgemeente van Leuven, ligt ten zuiden van de hoofdstad van Vlaams-Brabant. In Heverlee vindt men de neoromaanse Sint-Lambertuskerk (1878-1880), het Kasteel van Arenberg en het Engelse kerkhof dat in 1944 werd aangelegd. Op natuurgebied vormt het Heverleebos een groene long bestaande uit loofbos, dat vroeger een geheel vormde met het Brusselse Zoniënwoud.

Ook vind je er diverse kloosters, zoals dat van de Missionarissen van het Onbevlekte Hart van Maria (ICM-zusters of Missiezusters van de Jacht), de abdij van ’t Park van de Norbertijnen (gesticht in 1129), het H. Hartinstituut van de zusters Annunciaten, de startplaats van de wandeling.

Het parcours loopt vooral door Heverleebos en ligt grotendeels op het grondgebied van Leuven, de rest in de naburige gemeente Oud-Heverlee. Het bosgebied behoort tot het bosdomein van het Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenhovenbos.

Het Heverleebos is 635 ha groot. Het grootste deel van het grondvlak van de bosbestanden wordt ingenomen door Amerikaanse eik, beuk, grove den en Corsicaanse den. Nabij de E40 en de Naamsesteenweg N251 bevindt zich in het Heverleebos een arboretum met diverse uitheemse boomsoorten. De zuidwestelijke tip van het Heverleebos grenst aan het toeristisch populaire Zoet Water met de Minnebron en de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel.

Alle afstanden krijgen onderweg één of meerdere controles aangeboden, waardoor wij elke wandelaar de kans bieden om ten volle te genieten van de groene bossen in en rond Leuven.

De langere afstanden (20 km en 30 km) krijgen met het natuurreservaat “De Doode Bemde” het belangrijkste en meest waardevolle natuurgebied in dit deel van de Dijlevallei aangeboden.

Tijdens de 38ste editie van deze wandelklassieker, verwennen wij elke deelnemer met een gratis frisdrank na de wandeling. Wie houdt van de Belgische druiven uit Overijse kan deze proeven en uiteraard aankopen voor een ‘prikje’. Wil je zeker spelen, dan kan je deze druiven ‘reserveren’ vόόr aanvang van de wandeling.