Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
30/06/2013
Hele dag

Locatie
De Schooiers Schellebelle

Categorie


Op zondag 30 juni kan je weer gratis wandelen in Schellebelle. Ook hiervoor vind je een bon vooraan in het clubblad.

Het dorp, in ‘Groot Wichelen’, dat tijdens deze wandeling in de kijker komt te staan is Schellebelle. Het dorp met de mooiste naam van Vlaanderen, gekozen in 2005. Op het dorpsplein staat, zoals in de volkmond genoemd, “het kot”. Dit gebouw is in feite een “roephuisje” dat diende om het kerkvolk op de hoogte te houden van de wet en om mededelingen te doen. Elk jaar worden op zondagnamiddag, tijdens de jaarlijkse “Potjesmarkt” van op de pui van het gemeentehuis, nog de typische aarden potjes verkocht.

De Bergenmeersentochten zijn een weerspiegeling wat deze fusiegemeente van Wichelen te bieden heeft. De prachtige natuur rond de Scheldeboorden en boomkwekerijen die het landschap kleuren met hun diversiteit en omringd door een rustgevend groen landschap, waar de boerenbuiten zich op zijn mooist laat bewonderen.

De 30 km stappers starten met een lus langs boerderijen en boomkwekerijen en sluiten daarna aan bij de andere afstanden.

Alle afstanden gaan van de start via Bellekouter en buurtwegels richting Schelde. Deze volgen we tot aan het voetveer waar de 12 km de Schelde overvaren om vandaar langs Belham en het rustige Heirbroek de rustpost De Venne in Uitbergen te bereiken. De andere afstanden volgen nog de Schelde tot aan de kerk, daar is de splitsing van de 6 en 9 km om de rustpost in de mooie tuin van de pastorie te bereiken. Deze tuin is een streling voor het oog met een unieke varenbeuk één van de oudste van Belgie. De 15 – 21 en 30 km hebben nog het gezelschap van de Schelde tot Wetteren en gaan dan langs rustige landbouwwegen naar hun eerste rustpost. Nadien vervolgen ze hun weg via de mooie dorpskern en komen na het nemen van het veerpont ook terecht in een uniek stukje natuur. De 21 en 30 km maken nog een ommetje langs Maaidonk, ongerept natuurgebied, om de tweede rustpost De Venne te bereiken. Van daaruit gaan de 12 – 15 – 21 en 30 km naar de Bergenmeersen, waar nu een overstromingsgebied is aangelegd, dit pad is nieuw en het is de eerste maal dat dit opgenomen wordt in onze wandeling. Via landbouwwegen en boomkwekerijen bereiken deze afstanden de start.