Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
15/03/2015
Hele dag

Locatie
De Vierde Zaal

Categorie


WISSELBEKERTOCHT !

“DeVierdeZaal”, Driebeekstraat 2, Gentbrugge.

Natuurwandeling langs de mooiste plekjes van Gentbrugge en Heusden.

Er is een attentie ter gelegenheid van het 35-jarig Jubileum van de club (zolang de voorraad strekt).

Naar  jaarlijkse gewoonte zijn er steeds de Floratochten te Gentbrugge in de maand maart. Voor 2015 jaar is dit niet anders en is de datum 15 maart. De startzaal is zoals vorige jaren opnieuw de polyvalente zaal “deVierdeZaal”. Aan de startzaal is er een ruime parking in de nabije omgeving voor de mensen die met de wagen komen, maar ook met het openbaar vervoer is de startzaal gemakkelijk bereikbaar. Zij die met het openbaar vervoer komen, kunnen het best vanuit Gent Sint-Pieters de tramlijn 21of 22 nemen met als halte Dienstencentrum, vanuit het station Gentbrugge (lijn Gent –Eeklo) leiden de groene Marspijltjes je eveneens naar de startzaal een 500 m verder.

Deelnemers kunnen kiezen uit 10 verschillende afstanden, namelijk 6 km voor andersvaliden, 6, 8, 10, 14, 18, 20, 26, 30 en 35 km. De 35 km is symbolisch dit jaar omdat de club 35 jaar bestaat. Daarom voor elk jaar 1 km. Al van bij de start wandelen alle afstanden, behalve de andersvaliden door het Rattendaelepark. Het park is een oud kasteeldomein dat in de volksmond ook wel Kasteel Villain wordt genoemd. De traptoren die je kunt bewonderen is dan ook het enige restant van het kasteel en tevens blikvanger van het park. Het park uitgewandeld is er terug een splitsing voorzien.
De afstanden 6, 8, 10 en 14 km voegen zich nu samen met de andersvalide om zo het Frans Tochpark te bewonderen. De 18, 20, 26, 30 en 35 km wandelen richting Heusden en Laarne. Als de wandelaars het park ingaan, kijken ze recht op het kasteel dat het park rijk is en momenteel gebruik wordt door de muziekacademie. Het park dateert uit de 14 de eeuw en behoorde toe aan Hughe Braem en Isabelle Van Halewijn. In de 19 de eeuw werd het kasteel verscheidene malen verbouwd en verloor daardoor zijn oorspronkelijk uitzicht. In 1946 kocht de gemeente Gentbrugge het aan. Het kasteel deed dan dienst als gemeentehuis tot 1974. Eens het park uit is er terug een splitsing voor de andersvaliden.

De andere afstanden wandelen nu het Noordbos in. Het Noordbos, gelegen ten noorden van het viaduct E17, is een mengeling van oud en nieuw bos. De grote blikvanger is dan ook een monumentale oude kastanjeboom. Het bos achterwege gelaten gaat het samen met de andersvaliden via rustige steegjes en straten richting rustpost. Aan de rustpost is er een lus voor de 14 km voorzien langs de Scheldedijk om dan via rustige paden en straten zo deze rustpost een 2 de maal te bereiken.

De afstanden gaan nu een stukje samen langs de vele onverharde paden die Gentbrugge rijk is. Bij de eerstvolgende splitsing wandelen de 6 en 8 km langs rustige paden de Gentbrugse Meersen in. De andersvaliden echter bereiken de Gentbrugse Meersen via verharde paden. De 10 en 14 km doen ook een ommetje langs mooie paden om zo eerst het Geboortebos te bereiken. Dit bos groeit jaarlijks en maakt ook deel uit van de Gentbrugse Meersen. Het eerste deel werd aangelegd in 2009 met de namen van de baby’s die geboren zijn te Gent in 2008. Ondertussen is het bos meer dan 20.000 vierkante groot en kan je alle namen van de geboren baby’s bewonderen.

Nu komen de 10 en 14 km samen bij de kleinere afstanden en de andersvaliden. Door het volkstuinencomplex wordt de startzaal terug bereikt. Dit complex werd opgericht in 1997 en telde toen 123 tuintjes en is nu opnieuw uitgebreid.

De afstanden 18, 20, 26, 30 en 35 verlaten het Rattendaelepark en bereiken nu het Vredesbos. Het bos is in de buurt vooral gekend omwille van zijn dreven en is gelegen in het zuidelijk deel van de Gentbrugse Meersen. Na dit komt Heusdenbrug in zicht. Vroeger stond op deze plek een draaibrug. Via deze brug wandelen we nu de Schelde over en komen we aan in het residentiële Heusden. Links zien we het kasteel “Stas de Richelle”. Het is één van de al dan niet bewoonde kastelen die de gemeente rijk is. Nu nog de bekendste straat van Heusden genaamd “de Tramstraat” inwandelen en dan nog een dreef door en we bereiken ook hier de rustpost.

Nu gaat het langs onverharde paden richting Damslootmeer. Dit is een privé domein dat omwille van onze organisatie die dag speciaal openstaat. Het domein is eigendom van de roeivereniging RBSC Heusden. Hier wandelen we rond het meer, genietend van de natuur en de rust om zo de rustpost te bereiken. De 18 en 20 km deelnemers wandelen na de rustpost langs de andere kant van het meer en onverharde paden terug naar de rustpost in Heusden. De 26, 30 en 35 km echter wandelen richting gemeente Laarne, dit via de rijke natuur die het Damvalleimeer te bieden heeft. Dit meer is ontstaan uit een oude meander van de Schelde. Hier bepalen knotwilgenrijen, kleine wilgenbroekbosjes en graslanden het landschap. Dit meer is trouwens een kunstmatige waterpartij die ontstond door zandwinning voor de aanleg van de autosnelweg E17. Nu bereiken we via het Kattepad de rustpost Kattenheye. Deze hoeve ook wel Kattenheide genoemd dateert uit de jaren 1500 en was afhankelijk van het Kasteel van Laarne. Momenteel is in deze hoeve een paardenmelkerij gehuisvest.
Van hieruit wandelt de 30 en 35 km een stukje samen terug langs rustige paden waarbij natuur centraal staat. Bij de splitsing keert de 30 km terug langs natuur en onverharde paden naar de rustpost Kattenheye. De 35 km echter wandelt verder de natuur in om zo het centrum van Laarne te bereiken. Via een dreef, die pal in het midden van de gemeente gelegen is, hebben de wandelaars zicht op het Kasteel van Laarne dat stamt uit de 11 de of 12 de eeuw. Het kasteel was van oorsprong een waterburcht. Na een restauratie in 1962 doet het nu dienst als museum. Van de originele burcht rest nu slechts de vierhoekige donjon-toren (een donjon is de belangrijkste, best versterkte toren van middeleeuwse burchten). Je herkent de donjon aan de 2 kleine hoektorens met stenen spitsen. Het spitse dak van de donjon stamt uit de tweede helft van de 17 de eeuw. Met de tijd verdwenen de valbrug en het valhekken. Een vaste brug met bogen en een barok voorgebouw kwam ervoor in de plaats.
Na dit kasteel gaat het terug de natuur in om zo de rustpost Kattenheye voor de 2 de maal te bereiken. Voor de 26, 30 en 35 km gaat het opnieuw richting Heusden langs het Laarzenpad in het natuurgebied De Hauw. Het gebied is een rust- en broedplaats voor water-, roof- en zangvogels en strikt verboden voor honden zelfs aan de leiband. Met wat geluk kan je hier ook een bunzing of hermelijn tegenkomen. Het Laarzenpad zijn stukjes knuppelpaden die je loodsen door de natste delen van het gebied waaronder broekbosjes, hakhoutbosjes en de margrietenvelden. Nu bereiken we voor de 2 de maal de rustpost in Heusden. Van hieruit wandelen de afstanden samen langs rustige paden naar Heusdenbrug waar ze voor de 2 de maal over stappen. Terug langs een onverhard pad gaat het samen met de overige afstanden door het Geboortebos en de Volkstuinen om zo de startzaal te bereiken. Langs deze weg wil ik als parcoursmeester van de gelegenheid gebruik maken om jullie te vragen deze datum alvast te noteren in jullie agenda. Het zal voor één ieder een verrassing en ontdekking zijn.

 

 

 

 

 

 

Inschrijvingskaart en consumptiebon “gratis” te verkrijgen bij de start

bij afgifte van de bon die je vindt in ons clubblad 

 

Onze Marc heeft deze tocht in 2014 reeds verkend en heeft de volgende fotoreportage gemaakt :

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”marclauwaert1″ ualb=”5991376836588874513″ imgl=”fancybox” dltext=”Fotos” row=”8″ grwidth=”800″ grheight=”600″ num=”200″ size=”320″ shadow=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”66″]