Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
23/02/2014
08:00 - 16:00

Locatie
Zaal Brielpoort

Categorie


Op 23 februari hebben we onze eerste busreis naar Deinze. Deze uitstap is GRATIS voor alle Reynaertstappers. Indien je meerijdt, stort je enkel 1,50 € per persoon voor de inschrijving op rekening nr. BE48 9796 0992 8527.

Je bent ingeschreven wanneer er gestort is. We verwachten de inschrijvingen ten laatste op 15 februari.

We vertrekken aan Van Den Keybus om 8 uur. (Opstappen is ook mogelijk aan de Lidl in Lokeren)

De wandeltochten starten in zaal BRIELPOORT, via de achterkant van het gebouw. De parkoers meester heeft er alles aan gedaan om de afstanden zoveel mogelijk te splitsen. Iedereen wandelt ongeveer 3 km door de Brielmeersen.

De Andersvaliden kunnen de 5 en 7 km bewandelen

5 km

De wandelaars gaan via de Mouterijdreef door het Kaandelpark langs een smal paadje richting Brielmeersen. Ze stappen verder door het 40 ha. grote recreatie- en dierenpark. Met zijn mooie siervijver en ooievaarskolonie een echte oase van rust. Via de Jachthaven bereiken ze terug de startzaal.

7-11 km

De wandelaars volgen de Leie, dwarsen de markt en komen voorbij de 14de eeuwse geklasseerde OLV-Kerk, een merkwaardig monument, gebouwd in Schelde-vroeg gotiek. Ze stappen over het nieuwe Poppoplein met zijn mooie aanlegkade en volgen de Leie. Via d’Hulhaege stappen ze richting Ten Bosse, waar de 7 km wandelaars afsplitsen om dan via de Ten Bosse-wijk de rust post in het VTI te bereiken. De 11 km wandelaars trekken verder langs de stokerij Filliers en de Rekkelinge. Via het wandelpad de Filliersdreef en langs het Schipdonkkanaal bereiken ze de rust post in het VTI. Van hieruit trekken ze over de volledig vernieuwde markt met zijn merkwaardige Stadshal. Via de Mouterijdreef wandelen ze verder door het Kaandepark richting Brielmeersen, een 40 ha. groot recreatie- en dierenpark, de groene long van Deinze. Langs vele onverharde paadjes stappen ze tot aan de Jachthaven, om dan even verder terug de startzaal Brielpoort te bereiken.

15-20-25-30-35 km

De wandelaars volgen de Leie, gaan rechts over de Tolpoortbrug, volgen het Antoon-Van- Parijs-pad en wandelen dan via een pad langs een mooie Leievijver. Achter de kerk van Petegem dwarsen ze de weg en volgen het pad langs de spoorweg richting Astene. Via de Gampelaeredreef komen ze voorbij het“Goed te Gampelaere”, een mooie geklasseerde omwalde hoeve . Deze was omstreeks 1430 eigendom van de rijke Gentse patriciërsfamilie Joos Vlijdt en Elisabeth Borluut. Dit zijn de opdrachtgevers van het schilderij “Het Lam Gods”. Ze stappen verder door Astene Dreef, een 800 m lange, met lindebomen omzoomde dreef, om dan via het Stadsbos de rustpost Ten Hove in Astene te bereiken.

Hier doen de 35 km wandelaars een lus door onverharde dreven en bos om dan via een prachtig nieuw natuurgebied rond de historische hoeve “Nieuw Goed Te Parijs” de rustpost in Astene een 2de maal te bereiken.

Na de rustpost in Astene stappen ze voorbij de St. Amanduskerk, dwarsen de weg en gaan zo door een villawijk naar Astene Sas, met zijn geklasseerde handbediend ophaalbruggetje uit 1861 en zijn twee  Sluiswachtershuizen  uit  1860. In één van de twee Sluiswachtershuizen “’T Sashuis” is nu een permanente tentoonstelling van Oude Boten.

Hier splitst de 15 km zich af van de andere afstanden. Ze volgen de verkeersvrije Leieoever richting Deinze. Via d’Hulhaege en Ten Bosse bereiken ze de rustpost VTI in Deinze. Hierna volgen ze hetzelfde parcours als de 5-7-11 km: Markt, Kaandelpark, Brielmeersen en Jachthaven tot eindpunt Brielpoort.

Na de splitsing aan Astene Sas gaan de 20-25-30-35 km rechtsaf en volgen de Leieoever. Via een klein bruggetje komen ze in een natuurgebied rond de Oude Leie. Verder volgen ze het Basiel De Craenepad en de Leiemeersdreef en zo wandelen ze door het 60 ha. groot domein van Ooidonk met zijn mooie dreven, waarvan de namen verwijzen naar de vroegere bewoners van het kasteel. Het Kasteel Ooidonk, een echte parel, werd gebouwd in de 16de eeuw in Vlaams-Spaanse stijl. Thans wordt het bewoond door Graaf ’t Kint De Roodenbeke. Via de Ooidonkdreef, een mooie 900 m lange dreef, die in 1750 met lindebomen beplant werd, stappen ze door de “Blauwe Poort”. De datum 1595 op een steen herinnert aan een restauratie. Dit is de enige overgebleven poort van de 7 poorten die vroeger het domein omsloten. Ze wandelen voorbij de woning van E. H. Basiel De Craene om dan even verder de rustpost in Bachte-Maria-Leerne te bereiken.

Na de rustpost maken de 25-30 en 35 km een lus naar het schilderachtige kunstenaarsdorp Deurle. Langs onverharde dreven zoals de Rode Beukendreef, Warandedreef, Muldersdreef, Kasteeldreef, Lindenpark en de Oude Pontweg keren ze terug via de Leiebrug in St. Martens- Leerne naar de rustpost in Bachte- Maria-Leerne.

Na een 2de maal de rustpost bereikt te hebben, stappen de 20 km wandelaars verder door een open Koutergebied, richting Vosselare. Zo komen ze voorbij het mooie domein van het “Kasteel ter Meere”. Ze stappen voorbij een historische hoeve, die in 1871 door een Gentse familie gebouwd werd. Via kleine veld- en landbouwwegen trekken ze verder richting Bachte. Via het Schipdonkkanaal en de Vaartlaan bereiken ze de rustpost VTI in Deinze.


Van hieruit stappen ze verder samen met alle andere afstanden via de Markt, Kaandelpark, Brielmeersen en de Jachthaven terug naar de startzaal De Brielpoort.

wnd140