Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
03/11/2013
Hele dag

Locatie
Korkhoenstappers, Oud-Turnhout

Categorie


Busuitstap naar wandeltocht op 3 november, ingericht door club Korkhoenstaers in Oud-Turnhout.

Deze busuitstap is gratis voor onze helpers. Laat op tijd weten of je mee kan.

Op 3 november bezoeken we de club van Oud Turnhout, de Korhoenstappers. Vertrek om 8 uur aan Van Den Keybus. Je kan ook opstappen aan het zwembad in St.Niklaas of in Antwerpen aan het Crown Plaza hotel.

De grote afstanden gaan eerst richting het bosreservaat Den Doolhof ( eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos) en is gelegen op het grondgebied van Turnhout en Oud-Turnhout en bestaat uit twee delen, Zuid-Meergoren en Noord-Werkendam. Voor dit bosreservaat van 70 ha wordt er momenteel door het studiebureau Grontmij een beheerplan voor de komende 20 jaar opgesteld. Op de zuidrand van Den Doolhof Zuid ligt nog een perceel van 1 ha dat in gebruik is als speelbos en zo zal blijven.

Na de lus en controle gaan alle afstanden richting “De Echelkuil”. Dit voormalige jachthuis van de familie Misonne ligt in het Vlaams natuurreservaat “De Echelkuil” aanpalend aan het landschap “De Liereman”, het werd opgetrokken in 1936 in baksteen, het gebouw wordt gekenmerkt door het gebruik van pseudo-knoestige boomstammetjes. In 1850 gebruikt als kweekplaats van echels, zo ontleent hij zijn naam “De Echelkuil” (bloedzuigers) voor geneeskundige doeleinden, door een zekere dokter Smagghe. Deze diertjes werden op kwalijke zweren gezet. Ze kunnen zich pas voortplanten als ze bloed hebben gezogen van warmbloedige dieren, meestal van paarden, iets wat in kuilen gebeurde. Tot aan onze volgende rustpost.

Na de verdiende rust trekken de kleine afstanden terug naar de aankomst. De andere afstanden maken hier nog een lus of twee naargelang de gekozen afstand, door het landschap “De Liereman”. Het landschap De Liereman bestaat uit een afwisseling van natte en droge heide, gagelstruweel, enz. Kortom een staalkaart van het best wat het Kempens landschap te bieden heeft. Heel wat soorten planten en dieren vinden hier een leefgebied. De bekendste plant van het Landschap De Liereman is ongetwijfeld de wilde gagel. De plant stond dan ook in vroegere tijden bekend als Brabantse mirte. In de Middeleeuwen werd wilde gagel gebruikt om bier te kruiden.

Landschap De Liereman maalt deel uit van het Europees netwerk van belangrijke natuurgebieden.

Naargelang de gekozen afstand komen we langs het Doolhofbos, Echelkuil, Kleiputten en het Landschap De Liereman (natuurgebied).

Er kan gekozen worden voor 4, 7, 12, 15, 20 of 30 km.