Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
26/10/2019
07:30 - 18:00

Locatie
Parochiezaal Sinaai

Categorie


5de Herfsttocht met vertrek vanuit Dries, Sinaai.

 

Er is keuze uit 5, 7, 9, 15 en 23 km.

Alle afstanden vertrekken vanuit de parochiezaal in Sinaai, richting de Fondatie.

Fondatie.

De Fondatie is een natuurgebied dat ten zuiden van de Stekense Vaart ligt. Er zijn poelen, hakhoutbossen, gemengde loofbossen, hooilanden, een boomgaard, sloten, veldwegels en veel knotbomen. Broedvogels die er voorkomen zijn de houtsnip, buizerd, bosuilijsvogel, zwarte specht, nachtegaal, sprinkhaanzanger en wespendief.
De naam van het natuurgebied is afgeleid van de
Abdij van Boudelo. De gronden hoorden zo’n 800 jaar geleden bij de schenking toen de abdij werd gesticht. De naam van de gronden herinnert aan die oprichting (“fondatie”).

De 5 km maakt al snel een splitsing, met een parcours dat geschikt is voor rolwagens. De andere 5 km stappers gaan naast de Fondatiebeek naar de eerste rustpost (V.O.S. Reinaert). De 7 en de 9 km gaan via een omweg, door het natuurgebied naar dezelfde rustpost.

De 15 en 23 km gaan verder door de Fondatie richting de Koebrug en steken daar de Stekense Vaart over en gaan verder richting Klein Sinaai, alwaar er een rustpost is.

De Stekense Vaart.

De Stekense Vaart of Kanaal van Stekene, is een kanaal dat de Moervaart verbindt met Stekene en door aansluiting met andere kanalen aansluit bij Hulst. Dankzij dit kanaal kon de Abdij van Boudelo de omliggende moerassen droogleggen en omvormen tot landbouwgronden. In 1950 werd de Stekense Vaart onbevaarbaar verklaard.

Na de rustpost in Boudelo, maakt de 23 km een lus richting Polken en het Wullebos, deze lus is van het begin tot het eind genieten van de natuur die Stekene te bieden heeft.

Na de lus keren de 15 en 23 km, via een oude spoorlijn, terug naar de Stekense Vaart die een tijdje wordt gevolgd.

Via de Koebrug wordt er terug gekeerd naar de Fondatie. In de Fondatie kan er nog even halt worden gehouden in de Liniedreef, bij een uitkijktoren van 8 m hoog.

Uitkijktoren in Stilte gebied Sinaai.

De uitkijktoren is de ideale uitvalsbasis om dieren te spotten in het natuurgebied, zoals reeën, blauwe reigers en wilde eenden. Er zijn ook nog heel wat bijzondere vogels die hier voorkomen, zoals de dodaars, de waterhoen, de meerkoet of de ijsvogel. Om al die dieren te spotten, is er een verrekijker in de toren geplaatst
“Bossen, hooilanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegels: dit gebied heeft het allemaal. Het is een prachtig natuurreservaat, waar veel zeldzame planten en dieren voorkomen. Met deze kijktoren kan iedereen dicht in de buurt komen en al deze soorten bewonderen, zonder hen te storen.

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/sint-niklaas/kijktoren-in-natuurgebied-fondatie-van-boudelo-geopend-prachtig-zicht-op-natuurreservaat-zelfs-reeen-te-bewonderen~a7cb29c7/

 

Na de Liniedreef sluiten de 7 en 9 km aan, bij de 15 en 23 km, om via Boseinde en Papenaken aan te komen bij de startzaal te Dries, Sinaai.

 

Met de medewerking van :