Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
30/07/2017
Hele dag

Locatie
CC De Biekorf

Categorie


 

Voorstelling 29 ste Dender- en Scheldetocht op zondag 30 juli 2017.

Afstanden 6-12-18-24-32-42 km. Vertrek van 7 uur tot 15 uur in CC De Biekorf te Lebbeke.

Op de 29ste Dender en Scheldetocht lopen 90% van de wandelingen op het grondgebied Groot Lebbeke en wandelen we zowel in de deelgemeenten Denderbelle en Wieze alsook in de parochies Heizijde en de Lange Minnestraat.  De wandelingen gaan voor 85% van de wandelpaden langs rustige en mooie veldwegels. Vanuit de startplaats CC De Biekorf vertrekken alle afstanden richting Denderbelle naar Wieze.

De 6km is een aangepast parcours voor de rolstoelgebruikers & minder validen. Deze wandelaars verkennen eerst de mooie Macharisdreef en de wegels van de site De Mot naar de rustpost Jeugdcentrum ‘TJoc en keren terug naar de aankomst via de wachtbekkens van de Hof ter Varen en de beschermde Onze –Lieve –Vrouwkerk en het beschermde dorpsplein. Voor de dorpskern bevindt zich het mooie Kasteel Van Lebbeke gebouwd in neoclassicistische stijl. In 1913 liet de invloedrijke brouwersfamilie Du Bois het statige bordes en kasteeltoren met belvedère toevoegen. Dit kasteel is een beschermd monument. Nu is het een restaurant.

De 12km wandelen langs de wachtbekkens van de Molenstraat en de oude Heirweg Aalst -Dendermonde richting Wieze, waar je van op afstand de lekkere geur van de Chocolaterie Barry Callebaut kunt ruiken. Na de rustpost in Het Ontmoetingscentrum van Wieze keren de wandelaars via landelijke wegen en zicht op de boerderij van de Abdij van Dendermonde en de wegels langs ’t Motteken in Denderbelle terug naar de aankomst.

De 18km gaan via de Macharisdreef en de gekende peperkoekfabriek Vondelmolen naar de wachtbekkens van de Moerstraat naar het natuurreservaat van Denderbelle. Dit overstromingsgebied van de Dender is een laaggelegen complex van natte meersen tot droge weiden met een gezamenlijke oppervlakte van 190 ha. Na de rustpost in het Buurthuis De Brouwerij in Denderbelle duiken de wandelaars direct de natuur in en volgen gedeeltelijk de Vossenwegelroute, de route verbindt 3 natuurgebieden nm. Wiesemeers, Denderbellebroek en Hannaerden, zij vormen samen het erkend natuurreservaat Beneden Dender met het aangrenzend natuurgebied Hogedonk. Via het nieuwe knuppelpad, wandelen we verder langs de Dender naar het Natuurleerpad van Wieze en bereiken het Kasteeldomein van Wieze en de geklasseerde Sint Salvatorkerk gaan we langs smalle wegels en rustige baantjes naar de rustpost in Het Ontmoetingscentrum te Wieze. Vandaar keren ze samen met de 12km terug naar de aankomst.

De 24km volgt het traject van de 18km maar maakt nog een extra lus in Wieze Deze lus gaat richting Moorsel. We trekken onmiddellijk weer de natuur in. Langs talrijke smalle paden, kleine bosjes en de kapel van de Boskant bereiken we de nieuw aangelegde Kruisabeelstraat. We gaan verder langs de mooie wegels achter de vroegere voetbalpleinen van Wieze naar het nieuw aangelegde knuppelpad dat uitkomt aan de Oktoberhallen. Via de dorpswegel bereiken we weer de rustpost in Wieze.

De 32 km heeft hetzelfde parcours als de 24km maar maakt na de rustpost in jeugdcentrum ’T Joc nog een landelijke lus richting Heizijde, via de wachtbekkens langs de talrijke nieuwe trage wegels in deze parochie en de kastelen De Naeyer en Heisyde. De primaire functie van deze wachtbekkens is waterberging. Bij toenemende waterdruk en bij overstromingsgevaar doet het wachtbekken dienst als tijdelijke buffer. We wandelen ook langs het Educatief Wilgen Arboretum waar meer dan 100 verschillende wilgensoorten te bewonderen zijn.

De 42km stappers volgen het parcours van de 32 km maar hebben op het einde nog een extra rustpost in de visput D’Hoeve waar ze nog het mooie Poelbos en het Speelbos volgen en zo de aankomst bereiken.

Deze afstand is perfect geschikt als voorbereiding op de Dodentocht van Bornem.

De 29ste Dender en Scheldetocht gaat door met de steun van het gemeentebestuur. Zolang de voorraad strekt geven we een gezonde versnapering van peperkoek Vondelmolen en om het uur is er een verloting van een pakket streekbier Vicaris. In de start en aankomstplaats CC De Biekorf is er animatie voorzien.

Inschrijvingskaart  + consumptiebon “gratis” te verkrijgen bij de start

              bij afgifte van de bon die je vindt in ons clubblad