Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
31/03/2018
07:00 - 15:00

Locatie
Parochiezaal

Categorie


 

De lentetocht 2018 start vanuit de Parochiezaal aan de Dorpsstraat te Sint Laureins en is de eerste tocht van het criterium Meetjesland waaraan 10 clubs zich verbonden hebben. Het criterium lokt veel leden van die clubs naar St.Laureins. Onze club Roal Benti VZW, inmiddels 400 leden, richt deze in. Sint Laureins is te bereiken via Kaprijke en Bentille. De afslag Balgerhoeke op de expresweg is inmiddels verwijderd. Men kan ook doorrijden naar Maldegem en de afslag Eede (NL) nemen. In Eede gaat men dan rechts af richting St.Laureins.

In Balgerhoeke (Eeklo) is de tunnel onder de N49 ter hoogte van de Sint-Laureinsesteenweg afgewerkt. Deze tunnel ging op 1 september 2017 in gebruik. Daarmee is de ombouw van de N49 op het grondgebied van Eeklo voltooid (op- en afritten naar R43, brug over de N49 voor de Peperstraat, fietsbrug Aalstgoed).

Sint Laureins ligt in de regio van het Meetjesland en is gesitueerd in het Noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen. Het ligt tegen de grens met Nederland. (1 km verwijderd van het kerkdorp Eede en 3 km van het kerkdorp St.Kruis, beiden behorende tot de gemeente Sluis) Het is een uitgestrekte agrarische gemeente en is bekend om zijn waterlopen, polders en kreken. De kreken zijn restanten van de grote overstroming in de 12e eeuw.

Het bekende Leopoldkanaal ook wel de Blinker genoemd loopt door deze gemeente en is aangelegd van 1846 tot 1848. Dit kanaal (van Boekhoute naar Heist) zou, samen met het Schipdonkkanaal, de polders van het overtollige regenwater ontlasten alsook de vele overstromingen vermijden en ook de daarbij horende ‘polderkoorts’, waar de bevolking onder leed laten verdwijnen.

Het was onder invloed van Kanunnik Jozef Olivier Andries (pastoor van Middelburg en tevens lid van de 1ste Kamer van Volksvertegenwoordigers) dat dit 43 km-lange kanaal tot stand kwam tussen 1846 en 1848.

Oorspronkelijk zou de verbinding tot in Zelzate om uit te monden in het kanaal van Terneuzen maar de graafwerken werden voortijdig gestopt.

Koning Leopold I van België heet de vaart ingehuldigd in het midden van de 19de eeuw.

Het kanaal is bijzonder pittoresk en fotogeniek met zijn dubbele rij bomen aan beide oevers. Alhoewel het kunstmatig is aangelegd is het niet meer weg te denken uit dit landschap.

Natuurlijk krijgen de wandelaars de gelegenheid om het kanaal te bewonderen.

Het gemeentehuis, de Sint Laurentiuskerk en het Godshuis zijn de bekendste bezienswaardigheden in het dorp. Het Godshuis werd gebouwd om tegemoet te komen aan de armen en de zieken van de streek. Nu is daar een hotel in gevestigd. Het is een zeer statig gebouw. Het Godshuis is ondergebracht in een voormalig klooster uit de negentiende eeuw en bevindt zich in een rustige omgeving van Sint Laureins. Er zijn in totaal 64 kamers beschikbaar die stijlvol zijn ingericht en over authentieke kenmerken beschikken. Zo zijn er plafonds met houten balken en extra dikke muren.

De wandeling zal gaan over 4 , 6, 12, 16, 20,26 km. Gelet op het uitzonderlijk natte weer van de voorbije weken kunnen de afstanden fluctueren ook op 31 maart 2018. De 4 km is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

  • De langere afstanden trekken vanaf de 12 km door het Meetjesland naar Balgerhoeke middels de uitgestrekte polders en middels het Schipdonkkanaal. Balgerhoeke is een zelfstandige parochie maar geen eigen gemeente. Deels hoort het bij Maldegem en deels bij Eeklo. Bij Balgerhoeke is er een sluis in dat kanaal voorzien waarbij ook de geklasseerde spoorwegophaalbrug over het Schipdonkkanaal ligt.
  • In Balgerhoeke is een ruime rustpost voorzien waar het voor de wandelaar goed toeven is. De 20 en 26 km maken hier nog een lus in de richting van de stad Eeklo om via genoemd Schipdonkkanaal terug te keren naar de rustpost.

 

  • De Augustijnis het bekendste bier van het Meetjesland. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. Zowel Augustijn blond als donker zijn verkrijgbaar op de startplaats en op de rustpost. Natuurlijk zijn er ook andere dranken, soep en pistolets verkrijgbaar.

 

                                            Inschrijvingskaart  + consumptiebon “gratis” te verkrijgen bij de start

                                                             bij afgifte van de bon die je vindt in ons clubblad