Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
11/05/2014
Hele dag

Locatie
Vrije Basisschool Dikkelvenne

Categorie


Vrijbuiterstocht 11 mei 2014

Dikkelvenne, het bronnendorp

Dikkelvenne is reeds vele jaren de uitvalsbasis van één van onze mooiste organisaties. Ook dit jaar kunnen we terug gebruik maken van de gastvrijheid van de Vrije basisschool als startzaal van onze Vrijbuiterstocht. Starten kan tussen 8 uur en 15 uur en er is keuze tussen 6, 8, 12, 17 of 21 km en alle afstanden gaan langs één of meerdere rustposten.

In tegenstelling tot vorig jaar heeft deze organisatie wat vroeger plaats in mei, nl op zondag 11 mei. Na meerdere jaren van wegenis- en Aquafinwerken is de rust in Dikkelvenne teruggekeerd, is de gemeente als het ware in een nieuw kleedje gestoken en kunnen alle wandelregisters van de streek opnieuw opengetrokken worden. Dit jaar zijn alle omlopen opnieuw hertekend, met een verscheidenheid aan afstanden maar met één rode draad : rustig genieten van de rijke natuur.

Reden te meer om Florastappers Gent eens een bezoek te brengen en te genieten van een mooie wandeltocht in een zéér mooie, rustige, landelijke- en lentefrisse regio. Een tocht, aan de poort van de Vlaamse Ardennen, die zich vooral situeert in de Scheldevallei op het grondgebied van Dikkelvenne, Gavere en de oostelijk gelegen deelgemeenten van Zwalm meer bepaald de deelgemeenten Nederzwalm en Meilegem,. Het betreft een streek die vooral rust uitstraalt. Het is de ideale gelegenheid om even aan de dagelijkse sleur en -spanningen te ontsnappen. Het is het moment om de longen te vullen met zuivere lucht en huiswaarts te keren met nieuwe energie. Voor velen van ons wordt het even een vlucht uit het drukke stadsleven in een omgeving waar de voetganger en de fietser koning zijn en waar vele paden en straatjes nog zeer verkeersluw zijn.

De streek rond Dikkelvenne heeft een zeer gevarieerd landschap waar laagvlakten en heuvelland elkaar afwisselen met prachtige vergezichten. Het is een streek die vooral gespaard is gebleven van industrie en snelwegen en waar het landelijk karakter nog hoogtij viert. Een landschap met vele waterplassen, oude Scheldemeanders, die nu een geliefkoosd oord zijn van vele soorten watervogels en -wild. Sommige plassen worden bovendien gebruikt als visvijver.

Dikkelvenne, het bronnendorp, behoort tot de oude nederzettingen langs de Schelde. In 817 ten tijde van Karel De Kale, kleinzoon van Karel De Grote was er al sprake van Ticlevinni, het huidige Dikkelvenne. In de dorpskern treft men de Sint-Pieterskerk aan (1824-1826) in neogotische stijl, met 19de eeuws meubilair en een doopvont opgetrokken in Balegemse zandsteen. In de kerk pronken beelden van H. Hildegardus en de H. Christiana, aan wie volgens de legende de oorsprong ligt van de vele bronnen die Dikkelvenne rijk is.

Alle afstanden vertrekken samen in de richting van het nieuw aangelegde dorpsplein aan de Sint-Pieterskerk. Na ongeveer 1 km splitsen de 6 en 12 km zich van de overige afstanden af. De 8, 16 en 21 km gaan verder en bevinden zich al vlug te midden van de velden aan de Lindenstraat. Vrij vlug splitst de 8 km zich opnieuw van de 16 en 21 af en gaat langs een smal dalend pad op zoek naar de 6 en 12 km.

De overige afstanden zetten hun uitstap verder richting het gehucht Helleve. Via de Boomgaardstraat stappen we verder en vervoegen we eerst de wandelaars van de 8 km en kort daarna zijn alle afstanden weer samen. Zij dwarsen de Kerkstraat en gaan meteen een veldwegel in. Na enkele mooie vergezichten aanschouwd te hebben, komen ze in de rustpost aan. We zijn dit jaar opnieuw te gast in het fruitbedrijf van Luc Meire. Daar kan genoten worden van een natje en een droogje en kunnen de eerste ervaringen uitgewisseld worden.

Bij het verlaten van de rustpost splitsen de diverse afstanden zich meteen. De 12, 16 en 21 km wandelaars vertrekken voor een extra lus om dan terug te keren naar deze rustpost.

Via de Eikstraat dalen de langere afstanden voor hun extra lus af richting Oude Scheldemeander. Daar krijgen ze een prachtig stukje natuur onder de voeten geschoven. Eerst wordt langs een smal pad aan de oever van deze meander gestapt. Na een gedeelte op het jaagpad langs de Schelde gegaan te hebben, dalen we weer het natuurgebied binnen langs een pad dat rechtop het Provinciaal Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve uitkomt. Net voor de Kaaihoeve slaan we rechtsaf en gaan verder langs de boorden van een prachtig en waterrijk natuurgebied. Dit pad is voor een groot stuk voorzien van brugpaadjes, vermits dit een drassig gebied is dat tijdens de winter overstroomt. Na diverse kronkelige weggetjes en paadjes verlaten we dit natuurgebied en kondigt zich een nieuwe splitsing aan.

De 12 en 16 km gaan langs de oude Scheldestraat richting Kaaihoeve. Links aan de overkant van de waterstrook zien ze het pad waar ze voorheen ook nog liepen. Aan de Kaaihoeve gaan ze verder door de Natuurtuin van het Educatief Centrum. Deze natuurtuin verschilt van de klassieke (cultuur)tuin doordat de begroeiing zich in grote mate spontaan ontwikkelt. Door variatie aan te brengen in het uitgangsmilieu en de onderhoudswerken ontstaan verschillende plantencombinaties. De natuurlijke processen bepalen uiteindelijk wat er op een bepaalde plaats groeit.

Aan de vorige splitsing maken de 21 km een extra ommetje en gaan richting Hemelgem. Langs rustige wegen en paadjes gaan ze een tijdje langs de Stampkotbeek en komen langs de Lindestraat terug richting Kaaihoeve. Onderweg kan aan de linkerzijde een prachtig vergezicht van de Scheldevallei aanschouwd worden. Na een tijdje komt de 21 km aan in de natuurtuin van de Kaaihoeve waar ze samen met de 12 en 16 km hun tocht langs Meilegem verder zetten tot aan de rustpost.

Na de genomen pauze gaan alle afstanden door de boomgaard van het Fruitbedrijf Meire (met dank om deze open te stellen voor onze wandelaars) en dit jaar is het afdalend (het venijn komt nog in de staart). Alle afstanden blijven nu een tijdje samen en gaan opnieuw langs smalle en vooral rustige weggetjes, door weiden en velden – de natuur in volle lentebloei met enkel het geluid van ritselende bladeren – verder. We steken de Boeversbeek over en gaan dan verder door het Christianaparkje met de mooi gerestaureerde bedevaartskapel en beginnen aan een steile klim (het venijn, weet je nog?). Boven gekomen is er opnieuw een splitsing, de 6 en 8 km hebben nog een kleine km te gaan tot de startzaal, de overigen zetten hun tocht verder langs de Christianabronnen en krijgen opnieuw vanuit de hoogte een prachtig beeld over de Scheldevallei.

We wandelen verder naar het gehucht Halsberg langs rustige aardenwegen en gaan dan bergopwaarts door de boomgaarden die – laat ons hopen -nog in volle bloei staan. Het blijft stijgen tot we na een lange tijd opnieuw in de bebouwing komen. We dwarsen de Nijverheidsstraat en gaan dan meteen weer door de velden. Verder weg is er nog een laatste splitsing : de 12 en 16 km dalen verder af naar de startzaal, de 21 km doet nog een extra lusje, langs veldwegen een dreven. Uiteindelijk komt iedereen – misschien moe maar zeker voldaan van al deze natuurpracht en rust – aan in de startzaal.

 

Inschrijvingskaart en consumptiebon “gratis” te verkrijgen bij de start bij afgifte van de bon die je vindt in ons clubblad