Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
19/07/2014 - 27/07/2014
Hele dag

Locatie
Auffach, Wildschönau

Categorie


 

WILDSCHÖNAU

 

Bij Wörgl begint een 15 km lange weg in zuidwestelijke richting het hooggelegen dal Wildschönau doorsnijdt. In de gelijknamige gemeente zijn een viertal kerkdorpen opgenomen, Niederau, Oberau, thierbach en Auffach, met een aantal omringende gehuchten en veel alleenstaande boerenhoven.

De Wilschönau bestaat uit 2 dalen die door een ‘Talung’ met elkaar verbonden zijn. Er zijn 2 uitgangen naar het Inntal en 2 riviertjes, die zich eveneens in de richting van dit hoofddal spoeden.

Het ene dalgedeelte – de Oberau – voert zijn water af via de Ache, die, omdat hij via een kloof bij Kundl in het Inntal uitkomt, ook wel de Kundler Ache genoemd wordt. De weg er doorheen is voor auto’s verboden. Vanuit het deel Niederau stroomt de Wörgler Ache bij Wörgl in de Inn.

Het wapen van de gemeente Wildschönau wordt gevormd door een goudgele draak op een blauwzwarte achtergrond. Volgens een oude sage was de Wildschönau vroeger een meer en woonde aan de oever van dit meer een draak. Een boer doodde de draak, waarop de draak in zijn doodsstrijd een gat sloeg in de rotsenpartij, die het meer opstuwde. Hierdoor had het water via de nieuw ontstane Kundler Klamm een versnelde doorgang naar het Inndal en kwam het dal droog te liggen. De draak en de Kundler Klamm hebben vervolgens beide een prominente plaats in het gemeentewapen verworven.

Het eerst dorp in de Wildschönau is Niederau op 828 m. met een laat gotische kerk uit 1499. De kerk werd voor de 1ste maal herbouwd in 1740 en eern 2de maal in 1970.

Na Niederau komt Oberau op 936 m en het hoofddorp van de Wildschönau. Hier staan de Antoniuskapelle uit 1674 en de opvallend grote St. Margarethekerk uit de 18de eeuw.

Het middelpunt van het dal is het Mühltal waar de weg splitst naar Thierbach en Auffach.

Auffach ligt op 875 m en Thierbach ist het hoogst gelegen op 1173 m.

 

 PROGRAMMA

 

Zaterdag 19 juli

We vertrekken zoals gewoonlijk om 4.30 uur stipt bij Rita, Bergstraat 30 te Belsele.

Onze eerste trip zal 280 km bedragen tot Brothal, waar Marc, onze vaste chauffeur ons zal opwachten.

De volgende stops hangen af van het verkeer onderweg en de rijtijd van Marc. Rond de middag is onze 2de stop voorzien. Als alles vlot verloopt, hopen we rond 18 uur op onze bestemming te zijn.

Zondag 20 juli

Voor de middag is iedereen vrij om zich aan de streek aan te passen en wat te verkennen.

’s Middags zullen  we een kleinigheid eten in het hotel.

Na de middag maken we onze eerste trip die vertrekt aan de lift, het is een panoramawandeling met een beetje bergop, maar eens we van hoogte zijn, hebben we een mooi  uitzicht over de streek.

 Maandag 21 juli

We rijden naar de Schönangeralm op 1170 m. en maken daar een wandeling voor de middag  en na de middag komen we te voet terug naar het hotel. Diegenen die het niet zien zitten, rijden natuurlijk met de bus terug en die kunnen dan nog gaan zwemmen

Dinsdag 22 juli

We rijden naar Thierbach.

Thierbach is het kleinste en hoogstgelegen dorp van de vier kerkdorpen in de gemeente Wildschönau in het district Kufstein in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Het dorp, gelegen op een hoogte van 1180 meter hoogte, telde in 2001 241 inwoners. Elk jaar gaat de broederschool van Stekene er naartoe. De Vrije Technische Scholen zijn er reeds sinds 1986, 1 week per jaar te gast en dit steeds de tweede week van Juli.

De aan de heilige Michaël gewijde parochiekerk, gebouwd in de jaren 1789 en 1790 vormt de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. In de Speckbacher Stube, een grotendeels authentieke gelagkamer in het Gasthof Sollerer, zou de Tiroolse vrijheidsstrijder Josef Speckbacher in het jaar 1809 zijn oproep tot een gemeenschappelijke vrijheidsstrijd met Andreas Hofer tegen het Franse en het Beierse leger hebben opgesteld: Wer kein Schießgewehr hat, möge Spieße oder Mistgabeln an lange Stangen machen und damit sein Möglichstes tun (Hij die geen geweer heeft, kan lansen of mestvorken op lange stokken vastbinden en daarmee doen wat binnen zijn bereik ligt).

Hier kunnen de zware mannen vertrekken naar de Gratlspitze. Ze zullen wel een lunchpakket moeten meenemen want onderweg zal er niet veel te vinden zijn voor controle. Ze kunnen ofwel langs een andere weg terugkomen naar Thierbach (langs Hösljoch) ofwel van de Gratlspitze naar de Schatzberg en dan met de lift tot Auffach.

De anderen maken een rondweg in Thierbach .

Na de middag kunnen we weer van Thierbach te voet naar Auffach ofwel mee met de bus.

Woendag 23 juli

We rijden naar Ellmau waar we een bezoek brengen aan Ellmi’s Zauberwelt.

Op de Hartkaiser in Ellmau animeert Ellmi’s toverwereld een mystieke reis in het spoor van de toverleerling Ellmi, de door kabouters in een grote kikker werd veranderd. Om hem te verlossen krijgen zijn jonge opvolgers enkel een schatkaart en moeten op slingerende paden vol verrassingen slagen in enkele opdrachten in de toverwereld. Het gaat erom in deze bergbeleveniswereld niet van het rechte pad af te wijken, ook als de sprekende bloem je in verleiding brengt. Over schatten en geheimen van een heel andere soort leer je als je langs een van de natuurleerpaden van Ellmi’s toverwereld wandelt. Daar beleeft de bergbezoeker met zicht op de Wilder Kaiser een natuurlijke botanische les, waar genezende planten naast verklarende omschrijvingen groeien of kruiden op het aromapad geroken en geraden willen worden.

We gaan hier natuurlijk ook wandelen.

Donderdag 24 juli

We gaan voor de middag te voet naar Oberau via Talhof en langs Roggenboden.

Hier kunnen we “s middags iets eten en na de middag gaan we via Zauberwinkelweg naar Oberhausberg en komen zo weer naar Oberau.

Diegenen die dit niet zien zitten, kunnen ook via de Franciscusweg naar de handwerkmarkt gaan.

Oberau ligt op 936 m en telt 3076 inwoners. Een 20 tal jaren geleden was dat nog maar de helft. Dit is het hoofddorp van Wildschönau op de waterscheiding van Wildschönauer Ache en Wörgler Ache.

Vrijdag 25 juli

Vandaag maken we een wandeling in Niederau.

Keuze tussen een zware en lichte wandeling. De zware tocht gaat van 824 meter naar Tennladen op 1269 m en dan tot Pennigdorfl op 864 m. Je kan dan verder tot Markbachjoch op 1496 m en met de lift terug naar Niederau. Of diegenen die nog adem genoeg hebben, kunnen eventueel nog te voet terug naar Niederau.

De anderen maken een panoramawandeling in Niederau en na de middag te voet tot Oberau.

Niederau is het eerste dorpje dat je tegenkomt in Wildschönau,  ligt op 828 m. en telt 3951 inwoners. De laat gotische kerk dateert uit 1499.

Zaterdag 26 juli

Alweer onze laatste dag. We rijden naar Rattenberg voor onze laatste wandeling.

Langs de Schlossberg gaan we naar de stadtbergkapelle en verder over de Burgenweg naar Brixlegg. Van Brixlegg gaan we in de richting van de Inn en we volgen de Innweg terug naar Rattenberg.

Zondag 27 juli

We ontbijten om 7.30 uur en na het ontbijt gaat het terug richting thuishaven met onderweg de nodige pauze.

NUTTIGE INFORMATIE

Deze reis wordt ingericht door de Reynaertstappers in samenwerking met

“Reizen ’t SOETE WAESLANT” vergunning C3333.

 

We verblijven in Hotel Platzl in Auffach. Per persoon betaal je 590 € in een dubbel kamer op basis van halfpension. Voor een eenpersoonskamer is er een opleg van 56 €. Wil je een annulatie verzekering, dan betaal je 30 € meer als je een dubbel kamer hebt en 32 € als je een eenpersoonskamer hebt.

Je bent ingeschreven als je een voorschot betaalt van 150 € per persoon + de verzekering als je die wil, vrijblijvend op rek.nr. BE26 979609928729 van Reynaertstappers Belsele.

Indien je nog mee wil, reserveer dan zo vlug mogelijk.

Vergeet niet de nodige papieren mee te brengen: identiteitskaart en eurocrosskaart van het ziekenfonds. Voor de thuisblijvers het volgende adres:

Hotel Platzl, Familie Fill

A 6313 AUFFACH, Wildschönau

Tel.0043/(0)5339/8928

We rekenen op uw medewerking door steeds stipt op tijd te zijn voor onze uitstappen. Als je een dag niet mee gaat, iedereen is trouwens vrij, verwittig ons. Zijn er problemen, blijf er niet mee lopen. Leg het probleem uit en wij zoeken een oplossing.

Zijn er nog vragen, neem dan contact op met Rita

Lay out en ver. Uitgever: Rita Heirbaut, Bergstraat 30, 9111 Belsele.