Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
20/07/2013 - 28/07/2013
Hele dag

Locatie
Auffach, Wildschönau

Categorie


Zomerreis naar het mooie Auffach in Wildschönau.

WILDSCHÖNAU

Wildschönau is een gemeente in het district Kufstein van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

De gemeente wordt gevormd door een hoger gelegen dal nabij Wörgl in de Kitzbüheler Alpen. Het omvat naast een groot aantal buurtschappen, de vier kerkdorpen Niederau (800 meter), Oberau (950 meter), Auffach (860 meter) en Thierbach (1190 meter). Het gemeentehuis staat in Oberau.

Het Wildschönauer Tal, dat samenvalt met de gemeentegrenzen, wordt in het westen, van noord naar zuid, begrensd door de bergen Gratlspitz (1860 meter), Schatzberg (1920 meter), Joelspitze, Lämpersberg (2202 meter), Kleiner Beil, Großer Beil (de hoogste berg bij het dal, 2309 meter) en Sonnjoch. In het oosten zijn, van noord naar zuid, de Roßkopf, Feldalphorn (1923 meter), Schwaiberghorn, Breiteggern en Breiteggspitze verantwoordelijk voor de scheiding met het district Kitzbühel. In het noorden vormen veel lagere bergen het enige obstakel naar het Inndal. Deze lage bergketen wordt onderbroken door de kloof Kundler Klamm, waarlangs het water van de Wildschönauer Ache zich een weg baant richting de Inn. In het zuiden bevindt zich een vlakke pasovergang, de Schafsiedeljoch.

Het wapen van de gemeente Wildschönau wordt gevormd door een goudgele draak op een blauwzwarte achtergrond. Volgens een oude sage was de Wildschönau vroeger een meer en woonde aan de oever van dit meer een draak. Een boer doodde de draak, waarop de draak in zijn doodsstrijd een gat sloeg in de rotsenpartij, die het meer opstuwde. Hierdoor had het water via de nieuw ontstane Kundler Klamm een versnelde doorgang naar het Inndal en kwam het dal droog te liggen. De draak en de Kundler Klamm hebben vervolgens beide een prominente plaats in het gemeentewapen verworven

Naast het zomer- en wintertoerisme vormt de landbouw een belangrijke bron van inkomsten, en dan met name alpenveeteelt, gericht op zuivelproductie. Daarnaast is een groot deel van de beroepsbevolking werkzaam buiten de gemeentegrenzen. In het verleden vormde mijnbouw een belangrijke bron van bestaan.

De Wildschönau was tot 1811 onder het bestuur van Beieren. Dat jaar is het officiële stichtingsjaar van deze gemeente, zoals het nu nog bestaat. Sinds dat jaar is hier een burgemeester, die vroeger ook ‘Vorsteher’ werd genoemd.

De Bajuwaren trokken in de 7de eeuw Tirol binnen. Eerst vestigden ze zich in de hoofddalen en later in de zijdalen. Het veroverde land behoorde hun hertog, die het dan door zijn volgelingen liet bebouwen.

In het jaar 994 werd het klooster Seeon in Beieren gesticht. De toenmalige graaf Aribo richtte het klooster met aanzienlijke goederen in.

Waarschijnlijk kreeg het klooster in deze tijd ook het grootste deel van de Wildschönau met aanzienlijke bosrijkdom.

In een oorkonde zonder datum van het klooster Seeon wordt Wildschönau ook voor het eerst schriftelijk vernoemd.

Bij de Kellerwirt in Oberau is nog een fresco van de beroemde Tiroolse schilder Toni Kirchmayer te zien. Hij schilderde de boeren die aan het klooster hun belastingen afgaven.

In de 16de eeuw brokkelde het Seeonische heerschap geleidelijk aan af, de boeren hadden de mogelijkheid zich vrij te kopen. Het klooster werd in 1803 opgeheven.

AUFFACH

Auffach is een dorp in de gemeente Wildschönau, in de deelstaat Tirol van Oostenrijk. Het dorp heeft 948 inwoners en het ligt op 875 meter hoogte.

Het dorp is het laatste grotere dorp in de gemeente Wildschönau. Na Auffach zijn er nog wel een paar kleinere dorpjes als Melstatt en Schwarzenau. Het dorp is ook een vakantieoord. Onder andere de Schatzbergbahn is gelegen in dit dorp, deze kabelbaan is de langste gondelbaan van Oostenrijk en brengt de inzittenden naar de Schatzberg.

Gastvrijheid is niet alleen een woord: “Griaß di” (goeden dag) wordt overal gezegd en “hock di her” (neem een stoel)… een uitnodiging aan iedereen.

Ons Programma

We vertrekken op zaterdag 20 juli bij Rita in de Bergstraat 30, te Belsele. De Wildschönau ligt op zo’n 930 km van Belsele. We zullen natuurlijk regelmatig een koffiestop inleggen onderweg.

Onze eerste halte, waarschijnlijk waar Marc het stuur zal overnemen, is in Brothal op 280 km.

Dan wordt er ’s middags gestopt om te eten en de rest zal afhangen van het verkeer onderweg.

Onder normale omstandigheden zullen we tussen 18 en 19 uur in het hotel aankomen.

Zondag 21 juli

Bij ons Nationale Feestdag. We geven iedereen voor de middag vrij om naar de mis te gaan, zij die dit willen. Anderen kunnen al eens op verkenning.

Na de middag gaan we op stap naar het Muhltal. De bus blijft staan vandaag. We moeten dus ook te voet terugkomen. Alles bij elkaar maar een zestal km. We gaan ervoor zorgen dat er in het Muhltal een controlepost is.

Mühltal is een dorp op 782 meter hoogte in Tirol, Oostenrijk. Veel is hier niet te zien maar dit is wel het eindpunt van de Kundler klamm, of het begin, zoals je wil.

Maandag 22 juli

Vandaag rijden we naar Kundle. Hier begint de mooi romantische Kundler Klamm.

De Kundler Klamm is een heel gemakkelijke klamm.

Hij wordt wel eens de senioren- en de babyklamm genoemd, omdat er opvallend veel oudere mensen en ouders met kinderwagens in wandelen. Dus eigenlijk de ideale familie klamm.

Het wandelpad is dan ook vrij breed en bijna volledig plat.

De natuur is er prachtig. Je loopt voortdurend vlak naast het water in een diepe kloof. De rivier en de oevers zijn bezaaid met gekleurde stenen, waar men sierstenen van maakt. Bij aanvang van de klamm staan enkele van deze stenen tentoongesteld.

De klamm is ongeveer 7km. lang.

Ongeveer goed halverwege kom je aan een brugje.

Steek je dit over, dan kan je je dorst lessen aan een frisse bron met drinkbaar water.

De klamm komt uit in het Muhltal. Hier gaan we dan een kleinigheid eten.

Na de middag maken we her nog een wandelingetje of diegenen die het willen, kunnen te voet terug naar het hotel. Anderen rijden met de bus mee

Dinsdag 23 juni

Vandaag begint het zware werk. Iedereen is ingelopen en er staat een tocht naar de Schatzberg op het programma.

De Schatzberg ligt op 1770 m. een hele klim dus. Geen paniek voor de niet klimmers. We kunnen in Auufach ook de lift nemen. Daar boven gaan we een enorm uitzicht hebben. Wij zoeken daar ook een gelegenheid om te eten. De Schatzberg is sinds 2012 verbonden met het Alpbachtal waardoor een nieuw skidomein van ruim 145 kilometer pistes is ontstaan!

Na het eten, vertrekken we wel te voet naar Thierbach. Dat ligt op 1175 m. dus altijd naar beneden. In Thierbach zal Marc ons met de bus ophalen.

Woensdag 24 juli

Vandaag maken we een uitstap naar Soll, het Hexendorf.

Het ligt op 1150 m hoogte, maar we gaan met de gondel. Hier maken we een wandeling op blote voeten ofwel gaan we nog hoger met de volgende lift naar de Hohe Salve op 1829 m. Diegenen die willen kunnen hier ook te voet tot boven.

De natuurbelevenis Hexenwasser met meer dan 60 vrolijke, natte stations nodigt het hele gezin uit tot zelf ontdekken en ervaren. In het heksenbos wordt het water van onder naar boven “gedragen”; heksenladders, magische pompen en veel tover- en spierkracht zijn nodig om zich vervolgens in het eigen heksen-kuipbad lekker te kunnen verfrissen. Op luchtige maar deskundige wijze zorgen de medewerkers van de stations dat de bezoeker de fascinerende wonderen der natuur kan zien en begrijpen. Luisteren naar de sfeervolle klanken van de waterklankschaal, zich van zijn schoenen ontdoen en de natuur voelen op het langste blote-voetenpad van Oostenrijk of bij een stookplaats Tiroler stokbrood bakken met heksen uit Söll.

De geschiedenis van het vuur wordt op de heksen-stookplaats tot leven gewekt, evenals de geschiedenis van het brood.

U beleeft hoe met oude methoden vuur wordt gemaakt en hoe van vers, op oude molens gemalen graan, water, zout en lokale kruiden kostelijk “oerbrood” wordt bereid.

Wanneer op de Hohe Salve zingende klanken klinken, zijn deze waarschijnlijk afkomstig van de waterklankschaal bij de “Hexenschirme”. Om de lucht met “muziek” te vervullen, worden de handen met water bevochtigd en op de beide grepen.

De Hexenschirme van de schaal gelegd. Door de handpalmen of vingers over de handgrepen te wrijven, begint de schaal te trillen. Een geweldige sfeerklank breidt zich uit. Afhankelijk van de toonhoogte vormen zich verschillende geometrische patronen op het oppervlak. Zien, horen en voelen: dit zintuiglijk spel wordt een fascinerende holistische ervaring, niet alleen voor de gebruiker van de waterklankschaal.

In het heksenwater ligt een waar koninkrijk: het bijenhuis!

Bewonder de nijvere drukte bij de vliegopening, vind de bewakers en de koningin in de opengewerkte kast en laat u door onze medewerkers uitleggen hoe honing wordt gewonnen en waarom bijen onontbeerlijk zijn voor de natuurlijke kringloop.

Bij de waardin van de Stöckl-Alm mag u gerust over haar schouder meekijken als ze heerlijk geurend boerenbrood kneedt en in de gemetselde steenoven bakt. Natuurlijk kunt u ook uw eigen brood vormen en mee naar huis nemen (onkostenbijdrage).

Bij de oude houthakkershut komen we alles te weten over het leven van een houthakker en proeven we zelf bereid

“Holzknechtmus” oftewel houthakkersmoes.

Donderdag 25 juli

We gaan te voet naar Oberau. Hier gaan we langs de Franziscuswandelweg wandelen en komen zo langs verschillende oude ambachten. Onderweg is er ook een handwerkmarkt.

Deze weg gaat van Oberau tot Niederau.

Diegenen die het wat rustiger willen doen, rijden met de bus mee tot Oberau en doen dan enkel de Franziskusweg.

De bus wacht op ons in Niederau.

Vrijdag 26 juli

Vandaag rijden we naar Niederau. Hier gaan we naar Markbachjoch, te voet of met de lift.

Niederau ligt op een hoogte van 820 m. en het Markbachjoch haus ligt op 1448 m. Voor de voetgangers een hele klus dus. We kijken daarboven wel eens rond naar het mooie uitzicht en kunnen dan iets eten. Na de middag gaan we te voet terug naar Niederau.

Niederau is wel het grootste dorp in de Wildschönau.

Zaterdag 27 juli

We rijden naar Kramsach en bezoeken hier het boerderijmuseum.

De vereniging ‘Museum van Tiroolse boerderijen’ die in 1974 opgericht werd, had als doel op een oppervlakte van 8 ha. vooreerst voor Noord en Oost Tirol, ongeveer 15 voor de culturele landschappen van Tirol, typische boerderijen met alles wat erbij hoort, weer op te bouwen. Samen met de kleinere gebouwen zal het aantal van de museumobjecten bij de 50 liggen.

Het museum stelt zich in de dienst van de navorsing, van het onderwijs, van het volksonderricht, van de monumentenzorg, maar ook van het vreemdelingenverkeer. Met de aangepaste vorm van de museumoppervlakte, die in overeenstemming is met de geografische ligging van Tirol, wordt de bezoeker een overzichtelijke rondgang door de Tiroolse huislandschappen geboden.

Boerderijen die daar volledig herbouwd werden zijn uit Vals: Het Portnerhof uit de 16de eeuw, Alpbach: Het Hacklerhof ook uit de 16de eeuw. Walchsee: Hörl-Wetscherhof uit de 15de eeuw, Söll: Een voorraadschuur voor het koren uit de 15de eeuw, Wildschönau: het Badhuis uit de 17de eeuw. Verder nog gebouwen uit het Lechtal, het Zillertal, Oosttirol… allemaal gebouwen uit 15de, 16de en 17de eeuw.

We zoeken daar ’s middags iets om te eten en na de middag kunnen we nog een wandeling maken rond de Reintaler See.

Zondag 28 juli

Wij nemen vandaag ons laatste ontbijt en rijden dan terug naar Belgenland.

Als er niet teveel verkeer is onderweg, hopen we op een redelijk uur thuis te komen.

NUTTIGE INFORMATIE

Deze reis wordt ingericht door de Reynaertstappers in samenwerking met

“Reizen ’t SOETE WAESLANT” vergunning C3333.

Voor dit alles betaal je 590 € op basis van een tweepersoonskamer. Voor een eenpersoons-kamer is er een opleg van 56 €. Wil je een annulatieverzekering, dan betaal je 30 € meer als je een dubbel kamer hebt en 32 € als je een eenpersoonskamer hebt.

Je bent ingeschreven als je een voorschot betaalt van 190 € per persoon + de verzekering als je die wil. Rek.nr. BE26 979609928729 van Reynaertstappers Belsele.

Wij verwachten de inschrijvingen zo vlug mogelijk, zeker tegen mei want rijden wij naar Auffach om alles te reserveren.

Vergeet niet de nodige papieren mee te brengen: identiteitskaart en eurocrosskaart van het ziekenfonds. Voor de thuisblijvers het volgende adres:

Hotel Platzl, Familie Fill

A 6313 AUFFACH, Wildschönau

Tel.0043/(0)5339/8928

We rekenen op uw medewerking door steeds stipt op tijd te zijn voor onze uitstappen. Als je een dag niet mee gaat, iedereen is trouwens vrij, verwittig ons. Zijn er problemen, blijf er niet mee lopen. Leg het probleem uit en wij zoeken een oplossing.

Zijn er nog vragen, neem dan contact op met Rita

 

Lay out en ver. Uitgever: Rita Heirbaut, Bergstraat 30, 9111 Belsele.